Ny undersökning

7 av 10 småbarnsföräldrar dricker mer alkohol på semestern

Många dricker mer och oftare alkohol när de har semester. Småbarnsföräldrar ändrar sina vanor mest.

Kanske ingen förvånas, men fler än varannan svensk, 55 procent, uppger att de dricker mer alkohol under semestern. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Systembolagets dotterbolag, IQ.

– I det stora perspektivet handlar det om vilken semester man vill ha och vilken roll alkoholen ska få spela. Det ska ju inte vara så att alkoholen tar över och man inte orkar göra det man vill, säger Karin Hagman, vd för IQ.

Hon tycker också att man ska fundera över motivet till att man dricker.

– Om man dricker för att orka med släkten eller relationen, för att det skaver på olika sätt, så är det inte bra. 

Anmärkningsvärt är att småbarnsföräldrar ändrar sina vanor mest under semestern. Ju yngre barn desto större förändring. Sju av tio föräldrar med barn under fem år dricker oftare under semestern. Drygt sex av tio dricker större mängder, medan föräldrar med tonårsbarn inte ökar sin konsumtion mer än andra svenskar.

 – Jag har funderat mycket över det. De behöver ju verkligen orka med. Småbarn vaknar ofta tidigt och det krävs mycket jobb för att aktivera dem när de är lediga från förskolan. Men kanske småbarnsföräldrar inte klarar att få in någon alkohol i vardagen och passar på när de är lediga?

Karin Hagman tycker generellt att små barn och alkohol är en dålig kombination.

– Lämpligheten att dricka när småbarn är närvarande kan man diskutera. Dels för att man som förälder måste ha koll på allt som händer, dels för att barnen märker att föräldrarna har druckit och kan tycka att det är obehagligt. Större barn kan också tycka att det är obehagligt, men de förstår på ett annat sätt vad det handlar om, säger hon.

En annan skillnad är att de som bor i storstäder, och som redan dricker mer, ökar sin konsumtion mer under semestern än de som bor i landsbygdskommuner.

– Alla ökar sin konsumtion, oavsett hur den såg ut från början. Man ska tänka på att vanorna smyger sig på. Kroppen vänjer sig vid att få alkohol en viss tid varje dag. Det är viktigt att åtminstone ha ett par dagar per vecka då man inte dricker alls så att kroppen får hämta sig. Man ska ta hand om sig så att man inte hamnar i ett drickande man inte önskar. Efter semestern är den tid på året då flest söker sig till alkoholmottagningar. 

Mer från Accent