Stroke

Ökad risk för stroke med alkohol

Varje år drabbas minst 30 000 svenskar av stroke. Många fall kan förebyggas, inte minst genom att dricka mindre alkohol.

Hög alkoholkonsumtion under lång tid ökar risken för stroke, men en stroke kan också komma vid ett enskilt tillfälle då man druckit mycket. Det skriver Dagens nyheter.

Hjärt-och kärlsjukdomar är de vanligaste orsakerna till att svenskar dör. En av de vanligaste sjukdomarna i cirkulationsorganen är stroke som varje år drabbar minst 30 000 personer, men många fall går att förebygga med förändringar av livsstilen.

En stroke kan bero på en blödning i hjärnan, men oftast beror den på att en blodpropp har bildats som täpper till ett blodkärl i hjärnan. Följden blir syrebrist i en del av hjärnan och symptomen är ofta att personen börjar sluddra, får synfältsbortfall eller blir förlamad i ena sidan.

Det är viktigt att behandling sätts in snabbt. Ju snabbare man kommer under vård desto större är chansen att bli helt återställd.

– Ring 112 direkt om någon visar symtom på stroke. Vissa märker inte ens själva när de drabbas – men andra kan upptäcka det. Till exempel om personen dricker kaffe så kan kaffet plötsligt börja rinna ur ena mungipan eller den kan börja sluddra. Ta inte en taxi till sjukhuset, utan ring ambulans direkt för då får sjukhuset strokelarmet tidigare och kan förbereda sig, säger Mia von Euler, docent i neurologi vid Karolinska institutet, till Dagens nyheter.

Men stroke går också att förebygga. Risken att drabba minskar om man håller koll på sitt blodtryck och sina kolesterolnivåer, inte röker, inte stressar, motionerar, äter bra kost och låter bli att dricka alkohol, åtminstone att dricka mycket över lång tid och särskilt att dricka sig full.

– Man ska inte supa. Dricker man mycket och ofta får man sämre sömn, man har ofta en tendens att äta onyttigare när man dricker och alkoholen ökar risken för hjärtproblem – som förmaksflimmer, så allting hänger ihop, säger Mia von Euler.

Mer från Accent