Rundringning

Ringa-runt-fest till nya medlemmar

I början av mars samlades ett gäng medlemmar från IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt till en ”Ringa-runt-fest”. "Ett jättebra sätt att nå nya medlemmar", säger distriktskonsulenten Anna Elgh.

IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt valde att ringa de nya medlemmarna ganska snabbt efter att de gått med. Syftet är att fånga upp hur den nya medlemmen vill engagera sig och lotsa vidare till rätt engagemangsform. Sedan ett år tillbaka ringer även förbundet alla nya medlemmar, cirka tre månader efter inträdet i IOGT-NTO.

– Tanken är att stärka bandet till oss, fånga upp engagemang, tipsa om nyhetsbrev och påminna om medlemsavgiften. Detta arbete ansvarar kommunikationsavdelningen för sedan årsskiftet, säger Eva Blomqvist, biträdande generalsekreterare på IOGT-NTO.

Foto av Anna Elgh
Anna Elgh. Foto: Privat

Så här berättar Anna Elgh, distriktskonsulent på IOGT-NTO:s stockholmsdistrikt, om Ringa-runt-festen. Ett antal medlemmar samlades en kväll för att ringa runt till nya medlemmar.

– Vi fick fatt i ett 30-tal. Några var jätteintresserade av att engagera sig. Andra var tydliga med att de bara vill vara direktanslutna och stödja IOGT-NTO på det viset. Jag tror att detta är ett jättebra sätt att nå nya medlemmar. Genom samtalet kan man bilda sig en uppfattning vilken aktivitet eller vilken förening som passar just den medlemmen bäst och kan lotsa den vidare. Dessutom känner sig den nya medlemmen personligen välkomnad. Det är alltid lättare att berätta om oss när man får en personlig kontakt och chansen är större att medlemmen stannar kvar.

En rundringning till några av landets övriga IOGT-NTO-distrikt, Göteborgs, Östergötlands och Uppsala, visar att inget av just dessa distrikt har någon organiserad rundringning till nya medlemmar. Däremot finns det enskilda föreningar som kontaktar nya medlemmar.

Mer från Accent