Barn till missbrukare

Alkoholproblem drabbar barn hårdare än man anat

Barn till föräldrar med alkoholproblem har oftare självmordstankar, utsätts oftare för övergrepp och har större risk för att få en psykiatrisk diagnos.

Det visar en ny undersökning från danska Sundhetsstyrelsen.

− Det är inte lätt att vara barn i en trasig familj. Det är inte lätt att ha en medlem i familjen som dricker, för det ödelägger allt. Till sist orkar man inte kämpa för att ens vardag ska fungera. Det finns inget hopp, säger ett av de barn som deltagit i undersökningen om alkoholproblemens konsekvenser för familjen.

Undersökningen ”Familjer med alkoholproblem” är gjord av forskaren Helle Lindgaard och baseras på data från samtal med både barn, vuxna med alkoholproblem och anhöriga. Slutsatsen av undersökningen är att barnen drabbas långt mer av föräldrarnas drickande än man hittills har antagit.

− Barn i familjer där en förälder dricker har en vardag som domineras av stressfaktorer som brister i omhändertagandet, höjd konfliktnivå och, i värsta fall, våld, oförutsägbarhet och vuxna som inte tar ansvar, utan överlåter det till barnen, säger Kit Broholm, konsulent på Sundhetsstyrelsen.

Konkret visar undersökningen att barn i familjer där det finns alkoholmissbruk sex gånger oftare har någon psykisk belastning jämfört med andra barn. Mer än vart tredje av barnen har, eller är riskerar att få, en psykiatrisk diagnos, vart sjätte barn har självmordstankar och vart fjärde någon form av ätstörningar.

− Det är viktigt att ha ett familjeorienterat fokus när vi har vuxna i alkoholbehandling. Det är viktigt för barnens hälsa på sikt att hela familjen dras in i behandlingen, säger Helle Lindegaard.

Mer från Accent