Nykterhet

Naturskön vandring på Åreskutan

Klicka på första bilden för att se bilderna.

Vacker utsikt och en rejäl promenad. Det får de kongressdeltagare som väljer att vandra på Åreskutan. Accent hängde med ett gäng ut på tur.

– Vi packar in i bilen och åker till fjällgården därifrån går vi, säger Philip Harlaut från Åreguiderna till truppen på åtta personer som står redo, klädda i fritidskläder och med rejäla skor, för en vandring på Åreskutan.

Den något blåsiga och mulna torsdagsförmiddagen har satt stopp för turen med kabinbanan upp till toppen på berget. Istället blir det en bilfärd halvvägs upp och vandring på lägre höjd.

– Det vi går i nu är skidbackar på vintern, förklarar guiden, snart kommer vi in på lite mindre stigar.

Turen går mot Nalleklippan.

Richard Carlstedt, som är yngst i gruppen pinnar på med en väldig fart medan han förklarar att myskoxar har en hjärna lika liten som en golfboll.

– Det finns myskoxar som ger sig på pistmaskiner. De har ett så här tjockt pannben, säger han och håller upp händerna med cirka 15 centimeters mellanrum.

Vandringen går upp och ner för slingriga stigar, landskapet är grönt, backigt och frodigt. Då och då stannar gruppen till för att beundra utsikten. Ibland skymtas en lämmel som snabbt kilar in i skogen när någon kommer för nära.

– Det här är Nalleklippan, vi är nu 600 meter över havet, säger Philip Harlaut när alla kommit fram och slagit sig ner på trästockarna.

Nalleklippan är en populär utsiktsplats som det är lätt att ta sig till berättar han. Det är också en plats som är relativt orörd – vilket betyder att Skistar, företaget som driver liftarna i Åre, inte har kört dit en massa bänkar som turisterna kan sitta på.

– Det sades för en väldig massa år sedan att det bodde en björn här i Trollskogen men jag vet inte om det stämmer.

– Kan vi gå nu? Frågar Richard Carlstedt som tycker att sällskapet vilat tillräckligt länge.

Vandringen vänder neråt igen.

Under hela kongressen går det att delta i Åreguidernas olika äventyr. Förutom att vandra på skutan, med en höjd på 1420 meter över havet, kan man bland annat åka forsränning, besöka vattenfallet i Tännforsen eller åka på sameläger. Populäraste aktiviteterna bland kongressdeltagarna hittills är forsränning, kajakpaddling och zipline, en linbana.

– Det är jättekul att ta hand om så här stora grupper och det betyder mycket för oss på Åreguiderna, säger Philip Harlaut.

Ing-Britt Norberg har åkt till Åre med sin man Nils-Olov Norberg från Stockholm. De bestämde att det skulle åka på kongressen just för att den är i Åre.

– Vi sa att vi skulle åka direkt när vi hörde att det skull bli Åre. Det här är inte en plats man besöker annars.

Efter en långbilfärd anlände de på onsdagskvällen.

– Det är skönt att komma ut och gå, säger Ing-Britt Norberg. Det är jättebra ordnat med de här aktiviteterna. Jag är bara medföljare och då är det kul att det finns någonting att göra.

Trots att hon och Nils-Ove är pensionärer är det inga problem att hänga med under vandringen.

– Det här är toppenbra! Hittills har Åre varit en jättehärlig plats. Med frisk luft och så har vi så fint väder också. Hon och Nils-Ove har redan bokat in en resa till Tännforsen och ett besök vid samelägret.

Efter cirka två timmar bland stock och sten byts träden ut mot hus och stigen breddas till en väg. Gruppen har kommit ner till Tottbyn, ett av de äldre områdena i Åre, precis bredvid Tott Hotell där UNF håller till under kongressen.

Här tar vandringen slut och ett nöjt gäng tackar guiden för turen. Sedan bär det av till lunchserveringen. Efter en tur på skutan är det mat som gäller.

  • Den som vill åka med på en aktivitet under kongressen kan antingen boka via Kongressbyrån vid entrén till Holiday club eller ringa Åreguiderna på telefonnummer: 0647-50700.

Joanna Wågström

Mer från Accent