Vin hjälper inte mot impotens

I fredags kunde man läsa i Expressen att rödvin kan motverka impotens.

Näst efter leverskador är impotens det mest absurda jag hittills hört att vin skulle skydda mot.

Expressens artikel refererar till en artikel på Yahoo Health som i sin tur grundar sig på en studie publicerad i the American Journal of Clinical Nutrition.

Där står att erektionsproblem vanligen orsakas av problem som har att göra med blodkärlen och blodcirkulationen. Eftersom våra blodkärl mår bra av flavonoider (en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter) så ville forskarna kolla om de också motverkade potensproblem. Föga förvånande visar den nya studien att män som äter en kost rik på flavonoider, särskilt då flavoner som är gula färgämnen som ingår i B2-vitamin och som finns rikligt i växter och i äggula, minskar risken att drabbas av impotens med tio procent.

Även i rödvin finns flavonoider. Det har fått Yahoo Health att dra slutsatsen att rött vin kan motverka impotens. Då valde Yahoo Helath att helt bortse från det faktum att alkohol är dåligt för potensen. Det är väl känt att alkohol ökar lusten men minskar förmågan. Även unga män, helt utan medicinska problem, kan få erektionsproblem av alkohol. Därför är det en usel idé att rekommendera rödvin till någon som redan har potensproblem.

Istället för att värna om läsarnas hälsa valde Yahoo Health att skriva det man trodde att läsarna ville läsa. Det är så myter om alkoholens undergörande effekter sprids. Men det som verkar för bra för att vara sant är i allmänhet också just det.

Ät mera ägg, drick te, ät färgglada bär och frukter och motionera mera. Det är ett mycket säkrare recept för att motverka impotens – och framförallt för att motverka ohälsa generellt.

Läs mer i en artikel i Accent från förra året.

Mer från Accent