Forskning

Så kan alkohol förstöra romantiken

Alkohol minskar sexlusten, trubbar av känsligheten och gör det svårare att få orgasm – för både män och kvinnor.

I morgon lördag är det alla hjärtans dag. Många passar på att äta en romantisk middag med sin partner. En flaska vin till middagen anser en del förhöjer stämningen, men det är ingen lysande idé när det kommer till sex. Det skriver Mail online.

Att alkohol kan leda till erektionssvårigheter hos män känner nog de flesta till. Färre kanske vet att alkohol även leder till svårigheter för kvinnor att få orgasm.

– Skälet är att alkohol minskar både mäns och kvinnors sexuella känslighet. Det är en myt att det bara skulle påverka män, säger Dr Abigael San, klinisk psykolog och alkoholexpert.

– ­Om du behöver alkohol för att komma i stämning för sex kommer det att leda till att du dricker mer och mer, säger professor Paul Wallace, medicinsk rådgivare till alkoholindustrins informationsorganisation Drinkaware.

Hans råd är att man avstår från att dricka. En romantisk film eller en alkoholfri drink är bra alternativ till alkohol. Om man ändå bestämmer sig för att dricka ska man se till att hålla mängden inom måttliga gränser och tänka på att äta ordentligt. Har man bekymmer ska man prata om dem när man är nykter. Dricker man alkohol ska man se till att varva med alkoholfritt.

– I längden kan hög alkoholkonsumtion leda till mer allvarliga tillstånd som beroende, för att inte tala om sexuella problem, fertilitetsproblem och leverskador, säger han.

En studie publicerad i Journal of Sexual Medicine visar att alkohol är den största riskfaktorn för att drabbas av sexuell dysfunktion.

Mer från Accent