Whisky ska locka läkare till Gävleborg

Landstinget i Gävleborg har brist på psykiatriker. Ett problem som man nu har bestämt sig för att försöka råda bot på. Bland annat med ett studiebesök på whiskydestilleriet Mackmyra Whisky.

– Vi bjuder in alla psykiatriker i landet till en psykiatridag där vi pratar om verksamheten i Gävleborgs län och gör ett studiebesök på Mackmyra och Läkerol Arena, säger Roger O Nilsson som är chef på landstingets BKPH-division där psykiatri ingår.

Tanken med besöket på whiskydestilleriet är enligt Roger O Nilsson att visa upp ett företag där man har tänk utanför boxen och varit nyskapande.

– Vi hade flera olika förslag på ställen som vi kunde besöka men man hinner inte med så mycket på en dag och majoriteten tyckte att vi skulle besöka Mackmyra. Det var inte så många som trodde att det skulle gå att starta ett whiskydestilleri i Gävleborg.

Vill någon av de besökande psykiatrikerna provsmaka whiskyn får de dock bekosta detta själva.

– Vi står inte för någon whiskyprovning. Vill man smaka får man betala själv. Vi står inte för någon alkoholservering alls under hela dagen, säger Roger O Nilsson.

Kan du förstå de reaktioner ni har fått över att landstinget väljer att göra ett studiebesök på ett whiskydestilleri?

– Det är kanske lite okonventionellt av ett landsting att göra så här och lite kan jag förstå att folk höjer på ögonbrynen. Men det här handlar inte om alkoholen. Det handlar om en organisation som möter en annan organisation för att se hur de har lyckats och om vi har någonting att lära.

Psykiatridagen avslutas på Läkerol Arena där det blir middag och hockeymatch.

Joanna Wågström

Mer från Accent