Växande odling av marijuana i Sverige

Under förra året rapporterade flera medier att Sverige blivit självförsörjande på marijuana. I själva verket har detta varit känt i flera år. Däremot har odlingarna nu blivit större.

Rikskriminalpolisens narkotikaexpert Stewe Alm berättar för Accent att polisen under det senaste året funnit hela hus som tömts för att ge plats åt marijuanaplantor. Odlingsmetoderna har varit vetenskapligt utformade och mycket effektiva.

Polisen har gripit vietnameser som satts att sköta växterna och som vistats i Sverige illegalt.

– Men de som ligger bakom odlingarna har vi inte fått fast, säger Stewe Alm.

Från flera håll i EU rapporteras om insmugglade vietnameser som tvingats arbeta på marijuanaodlingar. Det skriver Europol i sin senaste analys av organiserad brottslighet, och konstaterar att nu odlas det alltmer marijuana i EU-länderna.

Vietnameserna är ett nytt fenomen, bekräftar Stewe Alm, men de är inte hela förklaringen. Storskalig och organiserad odling har också spritt sig från det drogliberala Holland. Dessutom odlas sedan tidigare marijuana i mindre skala i människors hem.

Experter som Accent talat med menar att Sverige tidigare saknat en marijuanakultur, till skillnad från exempelvis USA. Men med odlandet har även rökning av marijuana nu blivit mycket vanligare.

– Detta läggs till en redan omfattande haschrökning, konstaterar polisens Stewe Alm.

Hasch som sedan årtionden är landets absolut vanligaste narkotika kommer liksom marijuana från cannabisplantan. Marijuana görs av växtdelarna och hasch av kådan. Förut var marijuana svagare än hasch men moderna odlingsmetoder har jämnat ut skillnaden.

Marocko producerar liksom tidigare nästan allt, omkring 90 procent, av det hasch som säljs i Sverige. Marijuanans nya utbredning har inte minskat haschsmugglingen. Under 2009 tog Tullverket mer än ett ton av drogen i beslag.

– Det är den största mängden någonsin, säger myndighetens narkotikaexpert Lars Hansson.

Tobias Ljungvall

Mer från Accent