Vart tredje hem firar vit jul

Så många som 50 procent av alla mammor och 30 procent av alla pappor som firar jul med sina barn kommer att avstå från alkohol under julhelgen. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av IOGT-NTO som sedan fem år tillbaka driver kampanjen Vit jul.

Fler föräldrar än förra året uppger att de aldrig dricker alkohol. I år var andelen nykterister tolv procent mot sju procent förra året. Andelen helnyktra mammor har ökat från 11 procent till 14 och andelen pappor från sex till tio procent.

– Män dricker generellt sett mer än kvinnor så att fler pappor nu tagit ställning och inte dricker alls är väldigt positivt. Vi har alltid hävdat att julen är barnens och inte nubbens högtid, säger Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO.

Men allt är inte positivt i undersökningen. Andelen föräldrar som kan tänka sig att avstå från att dricka alkohol under julhelgen, trots att de inte är nykterister har minskat, från 29 till 27 procent.

Däremot tar vuxna, som själva inte är föräldrar, men ska fira med andras barn, större hänsyn. Trettio procent av kvinnorna och 23 procent av männen tänker avstå från alkohol under julhelgen, trots att de inte är nykterister. Det är ökningar med tre respektive fem procent jämfört med förra året.

Undersökningen är genomförd december 2011 av YouGov och har haft 1019 respondenter i åldersgruppen 18-74 år.

Eva Ekeroth

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer