Vårdkonsult begärd i konkurs

DRUGNEWS. Ett tjugotal fångar släpptes ut i förtid med pengar på fickan. Misstankar om att konsultföretaget Styrmansgården systematiskt lurat Kriminalvården upprör. Nu reses krav på bättre kontroll av familjehem vid utslussning från fängelser. Konsulten begärs i konkurs.

Det är Västnytt som avslöjat hur grova kriminella kunde förkorta sin strafftid genom att ansöka om vårdvistelse via Styrmansgården i Halland. Men i flera fall så ordnade inte företaget placering i familjehem för dem, utan släppte dem fria.

– Konsulten hämtade mig på anstalten och sen släppte han mig på stan och sa att nu är du en fri man, berättar en 25-årig man dömd för grova narkotikabrott, för Västnytt.

Istället för strikt kontroll i familjehem fick han bo i sin lägenhet i Göteborg och fick flera tusen kronor i ”fickpeng” av konsulten. Denne fakturerade i sin tur Kriminalvården minst 44 000 kronor i månaden. Totalt har Kriminalvården betalat 8,7 miljoner kronor till konsultens bolag sedan 2007, som dock mot tysthetslöfte släppte fångar fria med svarta pengar i handen. I andra fall har dock avtalen följts och fångar erhållit vård och utslussning.

Kriminalvården bröt kontraktet med konsulten ifjol sedan felaktigheter uppdagats i något enskilt fall. Men nu verkar bluffen alltså ha varit satt i system.

– Alla måste ju ha ställt upp och ljugit i så fall i alla led här. Klienterna måste ljuga, familjehemmen måste fara med osanning och all personal hos honom måste ha ställt upp och lämnat felaktiga uppgifter, säger Ulf Jonsson, ansvarig för vårdinköp hos kriminalvården, till Västnytt.

Kriminalvården inleder nu en större utredning och anser att även familjehem borde vara tillståndspliktiga och ställas under Socialstyrelsens tillsyn för att bättre kunna avslöja oseriösa vårdgivare.

Konsulten i Laholm medger att några fångar släppts i förtid istället för att vårdas enligt kontraktet. Men han anser att omfattningen överdrivits, att några ”tagit sig friheter” och att det handlar om förtal av honom.

Styrmansgården har även haft avtal om missbruksvård med flera kommuner.

Anmärkningar har tidigare framförts mot hans verksamhet. Han är dömd för ekonomiska oegentligheter och brott mot socialtjänstlagen. Konkurskrav riktas nu mot honom. En tidigare anställd vill ha nära 150 000 kronor i obetald lön och ett bemanningsföretag kräver 135 000 kronor i sin konkursbegäran inlämnad i måndags, rapporterar SR Halland.

Justitieminister Beatrice Ask (M) upprörs över avslöjandena och undrar varför regler och rutiner inte följts. Hon kräver alla papper på bordet.

Drugnews/SL

Mer från Accent