Cannabis

Vårdföretag får inte marknadsföra medicinsk cannabis

Företaget skrev om "goda erfarenheter utomlands" av medicinsk cannabis. Det gillades inte av Läkemedelsverket.

I våras rapporterade Accent om en privat smärtmottagning i Malmö som gick ut med att de gärna skrev ut medicinsk cannabis till sina patienter. Nu har Läkemedelsverket beslutat att förbjuda företaget att marknadsföra medicinsk cannabis som ett bra alternativ till annan medicin eller annan behandling. Bryter företaget mot detta förbud riskerar man ett vite på 150 000 kronor.

Läkemedelsverket uppmärksammade i våras en post på företagets facebooksida där man berättade om att man för första gången fått skriva ut bediol (växtdelar av cannabis) som en behandling mot kronisk smärta. Läkemedelsverket reagerade också på en text på företagets hemsida där man skrev om möjligheten att få medicinsk cannabis utskrivet och skickade flera brev där man ifrågasatte marknadsföringen.

Företaget har i svar till Läkemedelsverket skrivit att man inte avsett marknadsföra medicinsk cannabis utan enbart velat upplysa sina patienter. Läkemedelsverket bedömer däremot att de fortmuleringar som företaget haft på sin hemsida om medicinsk cannabis syftat till att främja förskrivning och därför utgör marknadsföring.

Bediol är inte ett godkänt läkemedel i Sverige men som andra icke-godkända läkemedel så kan det skrivas ut på licens genom att en läkare skickar en ansökan till Läkemedelsverket. Det är enligt läkemedelslagen inte tillåtet att marknadsföra varken receptbelagda läkemedel eller läkemedel som inte är godkända i Sverige.

Mer från Accent