Legalisering

Uruguay på väg mot legal marijuana

Som första land i världen kan Uruguay skapa en legal, statligt reglerad marknad för marijuana. Befolkningen är dock fortsatt skeptisk.

Uruguay tog i natt det första steget mot att legalisera marijuana i landet. Efter en tretton timmar lång debatt röstades förslaget igenom i underhuset med siffrorna 50-46.

Förslaget – som också förväntas godkännas av senaten – innebär att staten inrättar ett licenssystem för produktion av marijuana. Försäljningen är tänkt att ske via särskilda butiker som är statligt kontrollerade. Man planerar också att inrätta en slags ransonering, ingen ska kunna köpa mer än 40 gram per månad.

Om förslaget går igenom blir man det första landet i världen med en statligt reglerad marknad för marijuana.

Förutom att ge licenser för kommersiell odling tänker man tillåta ”odlingsklubbar” med upp till 45 medlemmar som får odla och distribuera marijuana till medlemmarna, samt ge odlingslicens till privatpersoner som då får ha upp till sex plantor hemma. Den som odlar eller säljer cannabis utan tillstånd riskerar fängelsestraff.

Trots att lagen under processen blivit något strängare, bland annat när det gäller att köra bil med cannabis i kroppen, är en majoritet av befolkningen fortsatt skeptisk till legalisering. Opinionsundersökningar visar att två tredjedelar är negativa till förslaget.

President José Mujica stöder förslaget och menar att polisens resurser bättre behövs för att stävja annan brottslighet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer