Skogsröjet

Uppskattad alkoholfri bar på Skogsröjet

Under hårdrockfestivalen Skogsröjet i Östergötland 4-6 augusti fick IOGT-NTO möjlighet att för första gången delta med en Sober Bar, där enbart alkoholfria drycker serverades. Baren uppskattades av besökarna.

Efter ett samtal med arrangören av Skogsröjet fick Per-Åke Andersson från IOGT-NTO klartecken att sätta upp en alkoholfri bar på festivalområdet.

– De var väldigt tillmötesgående. På sådana här festivaler är det alltid mycket alkohol och vi kände att vi ville visa att det finns alternativ och göra en insats för att främja den alkoholfria kulturen. Vi fick en bra placering, i närheten av de två scenerna, och la mycket tid på att bygga upp en riktigt snygg bar, säger Per-Åke Andersson.

Han berättar att IOGT-NTOs logga fanns med, men att man inte primärt lyfte fram IOGT-NTO, utan la tyngdvikten vid att erbjuda alkoholfria drycker. Fjorton personer stod i baren enligt ett roterande schema, däribland bartendern Göran Mårtensson från kamratstödet. Man erbjöd besökarna fem ölsorter, tre olika viner, bål samt Almedalsdrinken. Man arrangerade även en alkoholfri vinprovning.

Publiken på festivalen är blandad, men en del är lite äldre och många av dem kom fram och visade sin uppskattning över att vi erbjöd så goda alkoholfria drycker. De var glatt överraskade och gillade vårt initiativ, säger Per-Åke Andersson.

Det kom en jämn ström med besökare till Sober Bar, men jämfört med det 625 kvadratmeter stora öltältet var Sober Bars 36 kvadrat inte mycket att hurra för.

Vi hade en fantastisk arbetsgemenskap. Men vi sålde mindre än vi hade hoppats på. Nu har vi massor av vin kvar, som vi eventuellt kan sälja på Augustifesten i Norrköping. Med vår snygga bar kan vi förflytta oss till andra festivaler och förhoppningsvis så ett frö hos besökarna. Detta är ett bra koncept med potential!

Mer från Accent