UNF kritiserar Filip & Fredrik för fyllekörning

Fredrik Wikingson, känd från humorduon Filip & Fredrik, får skarp kritik av Ungdomens Nykterhetsförbund efter att ha druckit öl och därefter kört bil i tv.

I programmet ”Får vi följa med?” dricker programledaren Fredrik Wikingson öl tillsammans med ett svensexagäng i Boden. Han sätter sig senare i en bil – och kör iväg. Linda Engström, ordförande för UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, kritiserar nu Filip och Fredrik för att de glamouriserar alkohol.

I tv-programmet ser det ut som att Fredrik kör iväg direkt efter ölen på grund av programmets klippning, men Fredrik Wikingson hävdar att det var fem timmar mellan ölen och bilkörningen.

– Det spelar ingen roll hur lång tid det gick eller hur mycket han drack. De visar upp en bild av alkohol och bilkörning i kombination vilket är ett ansvarslöst förhållningssätt. Det känns som att de inte vill kännas vid av att de faktiskt kan ses som förebilder, säger Linda Engström.

Linda menar att programledarnas beteende påverkar hur folk ser på alkohol och bilkörning.

– Det hade varit en sak om de skattefuskade för det dör ingen av men just att köra rattfull – det kan folk faktiskt dö av. Men de verkar inte se detta som någon stor grej.

Hon tycker att de populära programledarna förmedlar en alltför lättsam bild av alkohol.

– I ett program var de fulla för att testa vad som hände och då kanske man i sådana fall kan prata ur ett medicinskt perspektiv eller liknande. De satt mest och var flummiga vilket gör att jag tycker de har en oproblematisk bild av alkohol som de sprider.

Moa Stiernstedt

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer