Umeå säger nej till nattöppet på krogen

Det blir ingen förlängning av krogarnas öppettider till 03.00 i Umeå. Det bestämde kommunfullmäktige vid sitt sammanträde igår.

I en motion föreslog moderaten Terese Andersson att Umeås krogar på försök skulle kunna få servera alkohol fram till klockan 03.00. Efter en lång debatt beslöt dock kommunfullmäktige att avslå motionen..

– Vi vill öka medborgarnas möjligheter att göra egna val och själva bestämma när de vill gå hem. Jag tror också att det skulle öka Umeås konkurrenskraft, då många andra städer i Norrland har serveringstillstånd till senare på natten, säger Terese Andersson till SVTs Västerbottensnytt.

Socialnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden hade rekommenderat avslag för att förhindra ökad risk för oroligheter och brott.

– Alkohol ställer till problem, både för individer, för familjer och för samhället. Det blir bråkigare på nätterna och det krävs mer resurser för att hålla ordning. Tillgången på alkohol avgör och den är kopplad till längre serveringstillstånd, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund, (S).

Eva Ekeroth

Mer från Accent