#nykterfrizon

Två UNF-medlemmar uteslutna

Två medlemmar har uteslutits ur Ungdomens nykterhetsförbund efter berättelser som framkommit i uppropet #nykterfrizon.

Det var nu i veckan det blev offentligt att två medlemmar i UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, har uteslutits på grund av saker som hänt inom förbundet och som framkommit under uppropet #nykterfrizon, där kvinnor och ickebinära inom nykterhetsrörelsen har delat med sig om berättelser kring sexuella trakasserier och övergrepp, bland annat.

– Med anledning av de berättelser som inkom gjorde förbundsstyrelsen, efter en utredning, bedömningen att de båda medlemmarna inte längre kan vara kvar i vår verksamhet, säger Isabelle Benfalk, ordförande i UNF.

Isabelle Benfalk vill dock inte gå in i detalj på vad som hänt.

– Med hänsyn till alla inblandade kan jag inte berätta vad det exakt rör sig om, säger hon.

Isabelle Benfalk, ordförande för UNF. Foto: Caroline Tibell

En av de två medlemmarna hade förtroendeuppdrag inom UNF, men har avsagt sig det uppdraget.

Vad händer nu?
– De berörda distrikten och föreningarna är meddelade och de båda personerna är inte längre välkomna i vår verksamhet. Nu är det viktigt att fortsätta vårt förebyggande arbete så att vi i framtiden förhoppningsvis slipper sådant här i vår organisation, säger Isabelle Benfalk.

Dåligt bemötande ställs på sin spets

7 mars 2019
Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

13 november 2018
Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer