Rattfylleri

Två flaskor vin på fyra minuter – nu frias mannen från rattfylleri

Hovrätten menar att mannens berättelse om att han druckit stora mängder alkohol efter hemkomsten inte kan uteslutas.

Vittnen som såg den 51-årige mannen köra beskriver färden som vinglig och i hög hastighet genom samhällets centrala delar. När polisen en stund senare kom hem till mannen fann man honom sovande i bilen med 2,83 promille alkohol i blodet.

Mannen dömdes i början av året för grovt rattfylleri i tingsrätten. Rätten bedömde mannens berättelse – att han skulle ha hunnit dricka två flaskor vin och 20 centiliter whisky efter hemkomsten – som osannolik.

Efter att ha överklagat till hovrätten står det nu klart att mannen frias – delvis tack vare att han i en egeninspelad film demonstrerat att han klarar av att dricka den påstådda mängden alkohol på några minuter.

I domen skriver Göta Hovrätt att mannens berättelse framstår som ”mindre sannolik” men menar att den inte heller kan uteslutas.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, har länge velat ha ett förbud mot så kallad eftersupning. Inför valet 2014 fick man löften från samtliga riksdagspartier om att de ställer sig bakom ett sådant krav, men nu verkar justitieminister Morgan Johansson backa.

– Nu menar ministern att det inte går med hänvisning till att man i Sverige har ”rätt att gömma bevis” utan att bli straffad för det, säger Göran Sydhage, vd på MHF, till Accent. Vi tror egentligen att det vore enkelt att få till en sådan här lag. I smitningslagen har man som förare redan i dag skyldighet att uppträda på ett visst sätt efter en olycka till exempel.

– Att dricka på det här sättet i samband med bilkörning ska inte vara möjligt. Man är ansvarig för det man gör i trafiken.

Mer från Accent