Alkohol

Tillståndsenheten om SJ-alkoholen: ”Det har blivit mycket bättre”

Tillståndsenheten i Stockholm ser allvarligt på att det dricks medhavd alkohol på SJ:s tåg. Men säger samtidigt att situationen har blivit mycket bättre.

I förrgår skrev Accent om att SJ ser mellan fingrarna när passagerare dricker medhavd alkohol. Eftersom hela SJ:s tåg räknas i serveringstillståndet så är det förbjudet att dricka medhavd alkohol.

– Jag kan tänka mig att många människor inte är medvetna om att det är den regeln som gäller. Men är man en av de personer som inte dricker och ser att andra dricker medhavd alkohol så är det klart att det kan upplevas som besvärande. De kan ju bli högljudda och festa. Men det är inte tillåtet. Då kan man säga åt personalen och de ska då agera, säger Carina Cutlip, enhetschef på Tillståndsenheten i Stockholm.

Tillståndsenheten i Stockholm är den instans som kontrollerar att SJ sköter sin alkoholservering. I ansvaret ingår att kontrollera att ingen annan alkohol än den SJ serverar förtärs på tåget.

– Det har blivit mycket bättre, men det är klart att det kan förekomma, säger Carina Cutlip.

Enligt henne dracks det mer medhavd alkohol på SJ:s tåg för tre–fyra år sedan än vad det görs i dag.

– Det här tog jag tag i för några år sedan. Då var det lite illa, vi gjorde en tillsyn och vi uppmärksammade att det dracks medhavd alkohol. Sedan något år tillbaka står det tydligt där SJ beskriver sin servering att det är förbjudet att dricka medhavd alkohol. Och nu för tiden ropar de ju ut i högtalarna när de hälsar välkommen och informerar om att förbudet gäller hela tåget, säger Carina Cutlip.

Tillståndsenheten kontrollerade senast i januari–februari hur alkoholserveringen fungerar på SJ:s tåg. Då undersökte de SJ2000 på sträckan Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö. Kontrollen är ganska enkel:

– Då köper vi en biljett och åker tåget. Vi kollar runt där och i slutet av resan så presenterar vi oss, säger vad vi sett och om det har varit något problem. Jag har själv en gång sett någon som har suttit snett mitt emot mig och druckit sin starköl, säger Carina Cutlip.

Utfallet av kontrollerna brukar variera.

– Det är inte jätteofta vi gör tillsyn, men vi har gjort tillsyn både där det har blivit problem och där det inte har blivit problem.

Om passagerarna dricker alkohol som de tagit med hemifrån så kan det bli problem för SJ. Företaget kan få en varning och om problemen är återkommande så kan alkoholserveringstillståndet dras in.

– Jag upplever att det här är en fråga som SJ tar på allvar. Det har de gjort tidigare och de har varit på en hel del möten med oss. Och om du pratar med personalen så tror jag att de är medvetna om sitt ansvar. Det är ju det som gäller. Man får inte dricka medhavd alkohol – och då ska det hanteras.

Om man som passagerare upplever problem med medhavd alkohol och inte tycker att SJ:s personal tar problemet på allvar så kan man höra av sig till Tillståndsenheten i Stockholm.

– Man kan ringa till oss, men det är ingen som har gjort det, säger Carina Cutlip.

Mer från Accent