Cannabislegalisering

Thailand satsar på cannabisindustri

Thailand legaliserar cannabis för fritidsbruk och startar internationellt forskningscenter tillsammans med cannabisbolag.

Ministeriet vill se över kategoriseringen av narkotiska preparat och cannabis kommer då att helt plockas bort från listan. Enda undantaget är CBD-produkter som även innehåller THC, den psykoaktiva substansen i cannabis. Det rapporterar Bangkok Post.

Den thailändska regeringen vill fortsätta utveckla tillgången till medicinsk cannabis i landet. Cannabisbehandling finns nu på de flesta sjukhus i Thailand och kommer inom snart att omfattas av ett högkostnadsskydd.

Det kommer inte längre finnas någon gräns för hur mycket cannabis som får odlas privat, men tillstånd kommer att krävas. Regeringens förhoppning är att cannabis ska bli en extrainkomst för thailändare som drabbats ekonomiskt av pandemin.

Thailand vill bli världsledande inom cannabisproduktion. Under de senaste åren har medicinsk cannabis legaliserats och produceras av statliga företag. Man har även tagit initiativ till ett internationellt forskningscenter om medicinskt cannabis som ska drivas av det thailändska hälsoministeriet och cannabisföretaget RXLeaf World Medica.

I ett pressmedelande står att centret vill föra samman forskare från Kanada, Holland och andra länder för att forska kring cannabisplantans genetik och utveckling av nya produkter.

Thailands ekonomi har tagit stryk under pandemin och satsningen på cannabis är ett försök att få landet på fötter. På sikt hoppas man kunna bli ett nav för medicinsk cannabis i Asien. Thailand var först i regionen med att legalisera medicinsk cannabis, detta efter att under lång tid varit ett land känt för sina strikta narkotikalagar. Under hösten har även Malaysia gått ut med att medicinsk cannabis är tillåtet där.

Medicinsk cannabis är en växande miljardindustri och Thailand ser en möjlighet att slå mynt av turism centrerad kring medicinsk cannabis.

Mer från Accent