Systembolaget

Systembolagets ordförande: ”Gårdsförsäljning är ett hot mot monopolet”

Systembolagets ordförande ansåg tidigare att gårdsförsäljning av alkohol var en obetydlig fråga. Nu vet han att han hade fel. Han vill därför att Systembolaget satsar på att höja kunskapsnivån hos allmänheten.

Vid ett möte med Alkoholpolitiskt forum på torsdagskvällen får Kenneth Bengtsson, ordförande i Systembolaget sedan i somras, frågan om hur han ser på gårdsförsäljning av alkohol.

– Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag sagt att gårdsförsäljning av alkohol är en icke-fråga. I dag vet jag att det är ett hot mot monopolet. Några naiva centerpartister tror säkert att det kan bidra till en levande landsbygd precis som gårdsförsäljning av kött och grönsaker, men andra ser det som en möjlighet att komma åt monopolet. Det kan vara början till slutet, säger Kenneth Bengtsson.
Han tar också upp problemet med gränsdragning.

– Om det skulle bli aktuellt vilka skulle då får sälja? Skulle Carlsberg få sälja vid sina bryggerier? Eller Absolut i Åhus?

Han tror inte att han är ensam om att inte förstå vidden av problemet.

– Jag tror att Systembolaget måste satsa mer på att informera om bland annat detta, säger han och spekulerar i möjligheten att driva en ny stor kampanj à la ”Spola kröken”.

Ett annat område Kenneth Bengtsson tycker att Systembolaget borde satsa mer på är forskning.

– Jag blev förvånad när jag såg hur lite Systembolaget satsar på alkoholforskning och kommunikation. Jag trodde det var mycket mer. Där borde vi kunna bli bättre, säger han.


Valet av Kenneth Bengtsson
som ordförande har ifrågasatts efter ett uttalande 2003 då ha som vd för Ica-koncernen ifrågasatte statens monopol.

– Det var faktiskt inte alkoholmonopolet jag avsåg, utan spel- och läkemedelsmonopolen. Det blev förvrängt i media, säger han.

Enligt Kenneth Bengtsson kom uttalandet efter ständig påpekande från Statens konkurrensverk att Ica hade för stor marknadsandel av livsmedelshandeln.

– ­Vi skulle lätt ha kunnat minska vår andel avsevärt genom att stänga alla butiker norr om Sundsvall. De var ändå inte lönsamma och klarade inte att gå runt om de inte fick vara ombud för de statliga monopolen. Jag tycker fortfarande att det borde vara lättare för butiker att få bli ombud för ATG och Systembolaget, säger han.


Systembolagets pressavdelning
vill lämna följande kommentar: ”Kenneth Bengtssons uttalande om centerpartister var inte formulerat som det låter här, han känner inte igen sig i den formuleringen kring centerpartiet.”

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer