Gårdsförsäljning

Systembolaget varnar för gårdsförsäljning

I förra veckan skickade Systembolagets VD Magdalena Gerger ut ett öppet brev om gårdsförsäljning av alkohol till Sveriges riksdagsledamöter. En annons publicerades också i 56 svenska lokaltidningar.

Anledningen till det öppna brevet är den motion om gårdsförsäljning som just nu skrivs av allianspolitiker och som skulle kunna röstas igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag är oroad eftersom gårdsförsäljning skulle öppna dörren för försäljning av sprit, vin och öl för stora som små producenter, både på landsbygd och i storstad, säger Magdalena Gerger i ett pressmeddelande.

Hennes budskap är att frågan om gårdsförsäljning av alkohol handlar om mycket mer än att bara några gårdar ska få sälja några flaskor egenproducerad alkohol. Att öppna upp för gårdsförsäljning menar hon luckrar upp det svenska alkoholmonopolet. Den typ av ändringar i alkohollagstiftningen som krävs för att tillåta gårdsförsäljning skulle, enligt Gerger, öppna upp marknaden för alla intressenter på alkoholmarknaden, även utländska. Som medlemsstat i EU kan nämligen inte Sverige missgynna alkoholproducenter från andra EU-länder genom att bara tillåta Svenska producenter att sälja alkohol utanför Systembolaget.

Detta, menar Gerger, vore ett avsteg från den folkhälsoorienterade alkoholpolitik som Sverige driver idag och som en stor del av den svenska befolkningen ställer sig bakom.

Moderaternas Annicka Engblom som just nu är i färd att skriva den aktuella motionen om gårdsförsäljning är dock kritisk till Systembolagets utspel. I en intervju med Expressen kallar hon det för häpnadsväckande.

– Man får ha varierande syn på Systembolagets monopol, men lagstiftningen kring den är en diskussion som inte ska föras av en VD för ett statligt ägt bolag med eget intresse i frågan, säger hon.

Under måndagen har även flera kritiska insändare och ledare publicerats om Magdalena Gergers uttalande. Expressens kolumnist Csaba Perlenberg kallar greppet för ”sjuk statlig propaganda”. Kristianstadbladets ledare menar att det inte ingår i Systembolagets roll att bedriva opinionsbildning.

– Jag jobbar på uppdrag av våra politiker, och det ligger i mitt uppdrag att informera och säkra att information och fakta finns tillgängligt, säger Magdalena Gerger till Expressen som svar på kritiken om att utspelet inte skulle vara en del av Systembolagets uppdrag.

Mer från Accent