Konkurs

Svenska brukarföreningen hotas av konkurs

Rapporter om ekonomiska oegentligheter och uteblivna löner gör Svenska brukarföreningens framtid osäker. Samtidigt verkar ordföranden ha gått under jord.

Brukarföreningens riksorganisation har under de fyra senaste åren tagit emot minst sju miljoner kronor från bland annat Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Men nu rapporterar Sveriges Television om en revisionsrapport som tyder på stora brister.

Folkhälsomyndigheten, som beställt revisionsrapporten vill nu att Brukarföreningen ska betala tillbaka hela bidraget för 2016 på en miljon kronor. Samtidigt har de anställda inte fått ut sina löner sedan november och flera av dem har nu begärt föreningen i konkurs.

Christina Paulsrud är talesperson för Stockholms brukarförening och tror att det blir svårt för riksorganisationen att återhämta sig från det inträffade.
– Men lokalföreningarna kommer att finnas kvar och vi planerar nu att bilda ett nätverk för att kunna stötta och hjälpa varandra, säger hon till Accent.

Drugnews har pratat med anställda på föreningen som nu försöker driva in sina löner på juridisk väg. Men föreningens ordförande Berne Stålenkrantz har ännu inte dykt upp i Tingsrätten vid de två förhandlingstillfällen som planerats. Sammanlagt handlar det om löner för cirka 200 000 kronor. De som arbetat nära honom har inte sett till honom på flera månader.

– Antagligen håller han sig undan för att slippa bli delgiven. Det är tråkigt eftersom det påverkar personalen och drar ut på konkursförfarandet, säger Christina Paulsrud.

Svenska brukarföreningens hemsida är nu nerstängd. Telefonnumren till deras kansli i Stockholm och till Berne Stålenkrantz är avstängda. I ett mail till SVT skriver han att han inte kan uttala sig innan ”alla legaliteter” har retts ut. Inte heller Accent lyckas nå honom för en kommentar.
­– Det blir ju ett stort förtroendetapp i detta och det är ju olyckligt eftersom det främst handlar om en person och Brukarföreningen är så mycket mer än bara Berne. Vi som blir kvar har inte förtjänat detta, säger Christina Paulsrud.

Svenska Brukarföreningen har funnits sedan 2002 och jobbar för skademinimering i narkotikafrågan. Rörelsen bildades av Berne Stålenkrantz kring frågan om metadonprogram och har sedan dess bland annat lobbat för sprututbytesprogram, subutexbehandlingar och utdelning av naloxon i förebyggande syfte.

Föreningen har agerat remissinstans för bland annat Regeringens Missbruksutredning och Socialdepartementet.

Mer från Accent