Superbilligt öl fördöms i Storbritannien

DRUGNEWS. Britternas alkoholkonsumtion minskar och det är kris för pubar. Men livsmedelsbutiker försöker locka kunder med underpriser på öl. En affärskedja kritiseras sedan man lockat med fyrpack av ölburkar för drygt åtta kronor. Nu överväger regeringen att föreslå minimipriser.

Det är Co-operative i Stockport nära Manchester som ertappats med att locka kunder med erbjudandet 79 pence för fyra burkar öl (drygt 2 kronor styck). En mamma reageradE när hennes son visade att öl var billigare än den choklad som han brukade få till helgen.

– Det är upprörande att ungdomar lockas till att dricka alkohol med underpriser. Att det händer i juletid gör saken värre, säger hon till Sunday Express.

Butikskedjan beklagar det inträffade och skyller på att ölets utgångsdatum höll på att gå ut. Co-operativs talesman säger till Daily Mail att man är socialt ansvarstagande, inte får sälja till underpris och lovar att det inte ska upprepas. Men fortsätter locka med prisnedsatt alkohol.

Brittiska läkare har tidigare larmat om att flera befolkningsgrupper dricker farligt mycket – 39 procent av männen och 31 procent av kvinnorna överskrider riskgränser. Bland ungdomar är berusningsdrickande utbrett. Myndigheterna har försökt motverka det. I några regioner – bland annat i Manchesterområdet – har myndigheter gått samman och infört lokala föreskrifter mot rabattpriser på alkohol i butiker och på pubar.

Initiativen stöds av premiärminister David Cameron (konservativ) vars koalitionsregering även föreslagit skärpta regler mot dygnet-runt-öppna ställen som serverar alkohol och nu överväger man att föreslå minipriser på alkohol nästa år.

Alkoholkonsumtion i Storbritannien har gått ner senaste fyra åren samtidigt som dryckesproblem och relaterade skador har uppmärksammats. Enligt pubägarnas branschförening BBPA dricker britterna 13 procent mindre alkohol än 2004 – den största nedgången sedan 1948. Det bekymrar pubbranschen som ser lokaler stängas varje vecka.

Även brittiska spritindustrin har problem – försäljningen minskade drygt 2 procent ifjol. Skotsk whisky fortsätter att minska, medans nya dryckestrender gynnat utländsk vodka som nu står för 32,4 procent av sprit och likörmarknaden, enligt Just-drinks.

Drugnews/SL

Mer från Accent