Supa sig full dubblar risken för hjärtattack

Att supa sig full lite då och då är farligare än att ta sig ett glas öl eller vin dagligen. Det visar en ny studie. För de som intensivkonsumerade alkohol var risken nästan dubbelt så hög för att få hjärtattack eller dö av hjärtsjukdomar än de som dricker oftare och måttligt.

Det här har man kommit fram till efter att ha studerat nästan 10 000 män i åldrarna 50 till 59 under 10 år. En grupp av männen kommer från Belfast i Nordirland där det är vanligt att man super till rejält när man dricker. Den andra gruppen kommer från Frankrike där man oftare småsmuttar lite på alkohol dagligen.

Nio procent av männen från Belfast drack mer än tre glas öl eller fem glas vin under en kväll. Medan endast en halv procent av fransmännen drack så mycket alkohol under en och samma kväll. 75 procent av fransmännen drack däremot dagligen, motsvarande siffra för Belfastmännen var tolv procent.

Professor Jean Ferrières från Toulouse universitetssjukhus, som genomfört studien, tror att det oregelbundna dryckesmönstret är förklaringen. En annan orsak till Belfastkillarnas förhöjda risk för hjärtkomplikationer kan enligt honom vara att de i större utsträckning dricker öl och sprit än vin.

Joanna Wågström

Mer från Accent