sjöfylleri

Stort stöd för sjöfyllerilag

Det är lika illa att vara onykter när man kör båt som när man kör bil. Det anser 79 procent av svenskarna och delar därmed inte den åsikt som framfördes i en debattartikel häromdagen.

I lördagens Svenska Dagbladet publicerades en debattartikel under tecknad av 11 kända svenskar. Den åsikt de framförde var att det är befängt att påstå att det skulle vara lika farligt att framföra fordon på sjön som på land i berusat tillstånd.

Enligt en undersökning som Svenska livräddningssällskapet gjort bland 1 500 svenskar är det inte många som håller med debattörerna. I stället är 79 procent av svenskarna för 0,2-promillegränsen även på sjön.

− Det var lite överraskande att stödet var så starkt för lagen, säger Anders Wernesten på SLS i en intervju till Svenska Dagbladet.

Av de 40 personer som omkom på sjön i fjol har Transportstyrelsen hittills tittat på 24. Av dem hade 18 alkohol i blodet.

Antalet personer som omkommit på sjön i år är färre än förra året, men vädret har sannolikt varit en starkt bidragande faktor.

Eva Ekeroth

Mer från Accent