Barnteater

Storslagen Shrek utlovas

Nu gör träsktrollet Shrek entré på Wendelsbergs scen. ”Fullt ös från början till slut”, utlovar läraren Bosse Widell.

Varje höst sätter andraårseleverna på teaterlinjen på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg upp en barnteater. Denna gång med det välkända träsktrollet Shrek.

– Vi valde Shrek att för vi kände att vi ville ha lite humor denna gång. I djupet är det en fin historia, som handlar om att alla ska få vara med oavsett hur man ser ut, säger Bosse Widell, lärare på skolscenen.

Ända sedan skolstarten har eleverna övat intensivt –  och nu är det premiär, med flera föreställningar fram till början av november. Ofta med flera shower per dag.

Normalt arrangeras 20–30 föreställningar, men i år blir det något fler, men med färre publikplatser på grund av pandemin.

”Det är rätt mäktigt. Kostymerna är ju enorma! Vi har satsat fullt ut.”

Bosse Widell

– Vi har försökt anpassa oss, så vi tar en klass i taget. Det är klart att 220 elever i en publik brukar vara en kick för våra elever, så en publik på under 50 personer kanske känns lite ödslig – men jag hoppas inte det, säger Bosse Widell.

Bosse Widell. Foto: Privat

Dräkter har införskaffats från Värmlandsoperan, som satte upp Shrek för några år sedan. Eleverna har även byggt en enorm drake, och snickrat på en stor snurr-scen med torg, skog, och draknäste.

– Det är rätt mäktigt. Kostymerna är ju enorma! Vi har satsat fullt ut. Det är inte så vanligt att 6-åringar får sådan mäktig scenografi – de är vana vid fyra skådisar som byter hattar med varandra bakom ett skynke. Inget ont om det! Men här är det full spruta, säger han.

Det blir 17 skådespelare från teaterlinjen på scenen, föreställningen rekommenderas för barn i åldrarna 6 till 12 år, och kostar 50 kronor per barn.

– Det ska vara billigt, men storslaget, tycker vi på Wendelsberg. Vi gillar inte att snåla på barnföreställningar, utan tycker barnen är värda det här, säger Bosse Widell.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer