Stor sprithärva i Sundsvall

När tullen gjorde tillslag mot misstänkta spritsmugglare i Sundsvall beslagtogs bland annat två hembränningsapparater. Foto: Tullverket

På kort tid har två stora spritligor sprängts i Sundsvall. Polis, tull och flera andra myndigheter har i gemensamma insatser gjort tillslag mot en hembränningsliga och en smuggelliga. Ligorna har kopplingar till varandra.

En omfattande försäljning av smuggelsprit och hembränd sprit har avslöjats i Sundsvall. Med bara en och en halv månads mellanrum har polis och tull gjort razzior mot en stor hembränningsliga och en smugglingsliga. Ett stort antal personer har gripits och nio sitter för närvarande häktade.

– Det finns tydliga kopplingar mellan personerna från hembränningshärvan och de som greps när vi gjorde tillslag mot smugglarna. Exakt hur kan jag inte gå in på men de känner varandra och har kontakt med varandra, säger Sune Sundström på Tullverket i Sundsvall.

Polisens insats mot hembränningsligan inleddes klockan sex på morgonen tisdagen den 5 april. Ett sjuttiotal poliser och 30 personer från andra myndigheter gjorde synkade razzior på ett tiotal platser runt om i Västernorrland och Medelpad. 15 personer greps, varav sju fortfarande sitter häktade misstänkta för grov olovlig alkoholtillverkning, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Vid tillslagen hittades nio hembrännare, 2 500 liter sprit och 8 600 liter mäsk. Man har även hittat lådvins-boxar, varav några var fyllda med sprit, och flaskor med etiketter som ser ut som fabriksetiketter.

Enligt kammaråklagare Peter Salzberg är det troligt att köparna inte hade en aning om att de drack hembränd sprit.

– De har förmodligen trott att de druckit smuggelsprit, säger han till tidningen Dagbladet.

Kronofogden har säkrat tillgångar som bilar, fastigheter och andra värdesaker hos personerna som sitter häktade för totalt över 17 miljoner kronor. Tillgångarna ska vid fällande dom täcka den uteblivna alkoholskatten.

Sju veckor senare klockan sex en tisdagsmorgon slår tullen till mot 25 adresser i Sundsvallsområdet och några adresser i Göteborg och Stockholm. Den här gången rör det sig om en liga som misstänks ha smugglat sprit mellan Tyskland och Sverige.

– Det här är det största ärendet som vi har haft på Tullverkets norrlandfunktion. Ett tjugotal “grossister” och 70 köpare har varit inblandade i smugglingshärvan, säger Sune Nordström på Tullverket i Sundsvall.

Tullen har spanat intensivt på de inblandade sedan februari och kartlagt grossister, chaufförer och köpare.

– Ganska snabbt förstod vi att det här är stort. Det här rör sig om organiserad brottslighet, säger Sune Sundström.

Nio personer anhölls misstänkta för bland annat grovt smugglingsbrott och dopningsbrott. På torsdagen häktades två av personerna. Resterande har begärts häktade och förhandlingarna hålls under fredagen.

Under husrannsakningarna beslagtogs 4 300 liter alkoholdrycker, 150 gram av vad som misstänks vara amfetamin och 1 400 tabletter med dopningsmedel. Man hittade även bland annat två hembränningsapparater och ett skjutvapen.

Tullen har kartlagt ett stort antal smuggelresor och sammantaget rör det sig om mycket stora mängder alkohol, enligt Sune Sundström.

Båda ligorna har sålt spriten till privatpersoner. När åtal väcks mot de misstänkta hembrännarna väntas även ett fyrtiotal köpare åtalas. I smugglingshärvan är det inte klart ännu hur många köpare som kommer att beröras.

Vissa uppgifter om att krögare i staden ska ha köpt spriten har cirkulerat i media men enligt utredarna finns det inga misstankar mot krögare i det här läget och som det ser ut just nu kommer inga krögare att åtalas.

– Det är privatpersoner som köper. Folk inser inte att det här är en kriminell verksamhet och att man bygger upp de här kriminella personernas förmögenhet, säger Sune Sundström.

Joanna Wågström

Mer från Accent