Spice

Spice-substanser ska snabbstoppas

Folkhälsomyndigheten föreslår nu att regeringen snabbklassar 42 substanser som narkotika eller hälsofarlig vara. 24 av dem är syntetiska cannabinoider, en är beståndsdel i nätdrogen Spice som senare tid misstänks lett till flera förgiftningar och dödsfall i landet.

Socialdepartementet fick i måndags listan på 24 syntetiska cannabinoider, som förekommer i ”rökmixar”, och dessutom sju katinoner som föreslås ska klassas som hälsofarlig vara. Dessutom elva andra substanser som föreslås ska klassas som narkotika. De kommer då bli förbjuda att saluföra, hantera och använda.

En spice-variant som hittills har kunnat säljas lagligt på nätet misstänks på kort tid ha lett till tre dödsfall. Och flera tiotals personer runt landet har akut körts till sjukhus i nära medvetslöst tillstånd efter att ha tagit drogen.

Nu ska Sverige begära av EU-kommissionen att skyndsamt få tillstånd att klassa ovan nämnda droger, så kallad notificering.

–I uppdraget åt Kommerskollegium kommer Socialdepartementet att begära skyndsam hantering. Det innebär att behandlingstiden i EU-kommissionen kortas ner från tre månader till 10 dagar, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en kommentar.

Men även om regeringen skulle hinna besluta om klassning torsdag nästa vecka, så kan ett förbud för all hantering av de aktuella substanserna träda i kraft först kring årsskiftet, uppger en källa för Drugnews.

Mer från Accent