Covid 19

Khatförbud i Somalia

Flyg med khat-blad ombord får inte landa i Somalia på grund av risken för coronasmitta. Inte heller får människor samlas för att tugga khat.

I vanliga fall landar flygplan från Kenya, lastade med färska khat-blad, dagligen på flygplatsen i Somalias huvudstad Mogadishu. Män, för det är främst män som tuggar khat, försvinner iväg för att tugga, hemma eller i khat-kiosker tillsammans med andra en stund mitt på dagen. Nu är all flygtrafik stoppad i ett försök att hejda coronasmittan. Det är inte heller längre tillåtet att samlas i grupper. Det skriver BBC.

Men förbudet hindrar inte drogen från att leta sig in i landet. Den tas in via vägnätet från Etiopien eller med båt från Kenya. Medan de flesta khat-försäljare inte har något att sälja är det gyllene tider för några få, som nu säljer insmugglad khat illegalt.

– Före covid 19 fick vi färska löv från Kenya. Nu får vi dem illegalt via hamnen i Kismayo och eftersom det är så begränsat kan vi höja priserna. Jag brukade sälja ett kilo löv för mellan 20 och 25 dollar. Nu säljer jag det för 120 dollar. Det här förbudet har verkligen varit bra för oss, säger en kvinna som säljer khat i Mogadishu, till BBC.

Bland befolkningen skiftar reaktionerna.

– Jag har slutat använda khat på grund av de galna priserna. Några av mina vänner har börjat använda andra substanser, som illegala droger eller hembränd alkohol. Andra har börjat begå brott för att ha råd. För oss khat-älskare är det här den värsta situation vi varit i, säger Hassan Abdiwali till BBC.

De som jobbar för att minska khat-tuggandet är nöjda med förbudet.

– Det kom som en skänk från ovan. Våld i nära relationer har minskat, skilsmässorna har minskat och fruarna är lyckliga eftersom deras män inte spenderar alla pengar på drogen, säger Abukar Awele, som arbetar mot khat-tuggande.

Han hoppas att stoppet för khat permanentas.

– Produktiviteten ökar eftersom män inte längre kan tillbringa sex timmar om dagen på att slösa bort sin tid på att tugga khat. Om Somalia vill resa sig igen skulle de hundratals miljoner dollar som spenderas på den hemska drogen användas för att utveckla landet, lägger han till.

Enlig BBC är det dock föga troligt eftersom khat-lobbyn i Somalia är stark och många i beslutande befattning tuggar själva.

Mer från Accent