Alkohol

Smugglare fast i rekordrazzia

Nära 44 000 liter alkohol, 57 frihetsberövanden och 82 inledda förundersökningar. Det är resultatet av Tullverkets hittills största razzia mot bussbolag som specialiserat sig på smuggling till Sverige och Norge.

– De stora mängderna av både laglig och illegal införsel ger en skrämmande bild av omfattningen av alkoholkonsumtionen i Sverige, som ur ett rent folkhälsoperspektiv borde vara oroande, säger Bertil Östgård, nationellt ansvarig för kontrolloperationen, till Bussmagasinet om Tullverkets preliminära siffror.

Det handlar om grov brottslighet – organiserad smuggling från norra Tyskland där bussbolag arrangerar resor med falska passagerare som handlar för privat bruk, allt i syfte att maskera det egentliga uppdraget – frekvent införsel av stora mängder alkohol avsedda för försäljning i Sverige och Norge.

Tullverkets insats pågick den 23–29 maj på flera orter, bland annat Helsingborgs hamn, och flera myndigheter var involverade: Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogden och Arbetsförmedlingen.

– Vi kan konstatera att smugglingen med bussar är oerhört omfattande och att vi måste angripa företeelsen tillsammans, men från olika infallsvinklar, säger Bertil Östgård till Bussmagasinet, och tillägger:

– Vi har noterat att de flesta av passagerarna tar emot olika slags sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag med mera. Flera av dem har också stora skulder hos Kronofogden, säger Bertil Östgård till Bussmagasinet.

Han säger också att mest uppseendeväckande under operationen var hur svårt det är för tullen att bevisa att syftet med alkoholinförseln inte är avsedd för privat bruk, utan för att illegalt sälja vidare.

Mer från Accent