Cannabis

Slutet för Pusher Street?

Efter en skottlossning i förra veckan där två poliser sköts har boende i området Christiania i Köpenhamn beslutat att stänga mer den så kallade ”Pusher Street”. Gatan har varit känd som ett område där vem som helst kunnat köpa hasch helt öppet i många år.

Beslutet togs på ett möte med de boende i Christiania på torsdagskvällen och rensningen av området började i fredags. Ett femtiotal personer ska ha deltagit i att plocka ner bodarna enligt Danmarks Radio. En talesperson från Christiania uppmanade i en intervju med radion danskarna att sluta köpa hasch i området.

Bakgrunden till beslutet är att en man i 25-årsåldern på onsdagskvällen förra veckan öppnades eld mot två poliser som befann sig på patrull i Christiania. 25-åringen greps efter en eldstrid och dödförklarades natten till fredag.

Sven Persson, medlem i IOGT-NTO som tidigare arbetat som länssamordnare i ANDT-frågor i Gävleborg och som generalsekreterare i Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, SLAN, var på tillfälligt besök i Köpenhamn när rivningen skedde.

– Jag var på besök hos min dotter och hörde på TV att de haft boendemöte på torsdagskvällen och beslutat att riva haschbodarna. På fredag förmiddag cyklade jag ner och då var rivningen redan i full gång. Det var jättemycket folk som deltog. De sopade väck allt och rev murar. Några målade över skyltarna med fotoförbud, berättar han för Accent.

Enligt Sven Persson var stämningen god.

– Det var trevlig stämning. Alla var målmedvetna och beslutsamma. Efter polisskjutningarna ligger narkotikaförsäljarna lågt. Det är fel tillfälle att börja tjafsa. Jag såg fyra, fem stycken som skällde ut en kvinna, men då slöt alla andra genast upp kring henne. Så sent som på måndagen i samma vecka var stämningen helt annorlunda. Då pågick knarkhandeln fortfarande helt öppet och stämningen var lika hotfull som vanligt, säger han.

Sven Persson besöker ofta Christiania.

– Jag brukar ta en tur dit när jag är i Köpenhamn. Jag åker ofta över från Malmö på fredagseftermiddagar. Då får man sällskap av alla unga som åker över för att handla. Ingen ingriper trots att en lekman som jag direkt ser vad som pågår. Med de massiva gränskontrollerna som vi har just nu borde det inte vara så svårt. Man blir faktiskt förbannad, säger han.

Det är inte första gången bodarna rivs och det kan vara för tidigt att avgöra om detta innebär slutet för haschförsäljningen i Christiania. Det är dock första gången som de boende själva plockar ner bodarna. Fristaden Christiania grundades 1971 och haschförsäljningen på Pusher Street har varit en del av stadsbilden sedan dess.

Mer från Accent