Skottland sänker promillegräns

Det skotska parlamentet meddelade igår att de kommer att sänka den tillåtna gränsen för bilkörning från 0,8 till o,5 promille. Sänkningen kommer att ske ”så snart som möjligt”.
Beskedet kom mindre än en vecka efter att Skottland blivit det första landet i Storbritannien att införa minimipriser på alkohol.
Sekreteraren på justitiedepartementet, Kenny MacAskill säger till The Independent att den skotska regeringen länge planerat för en sänkning.

− Vi är övertygade om att en sänkning av gränsen kommer att rädda liv. Resultat från övriga Europa visar att alkoholrelaterade trafikolyckor sjunker dramatiskt när gränsen sänks, säger han.

Flera skotska organisationer som arbetar för trafiksäkerhet välkomnar planerna och säger att det är ett steg i rätt riktning.

Sarah Fatica, vd på välgörenhetsorganisationen Brake, säger att det är ett steg i rätt riktning, men påpekar att även 0,5 promille är ganska mycket och kan folk kan bli osäkra på vad som gäller.

Carole Whittingham, talesman för kampanjen mot alkohol och bilkörning, säger till The Independent att hon är glad för sänkningen, men att hon hoppas på en ännu lägre gräns i framtiden.

− I en perfekt värld skulle vi ha nolltolerans, men låt oss ta ett steg i taget, säger hon.

Eva Ekeroth

Mer från Accent