NBV

Anklagad för sexuella trakasserier – får nytt jobb inom nykterhetsrörelsen

Den NBV-anställd som i slutet av september fick ta time-out efter anklagelser om sexuella trakasserier har lämnat sin anställning på bildningsförbundet.

Mannen avslutade sin tjänst i oktober och har redan gått vidare till ett nytt jobb inom nykterhetsrörelsen. Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, har avslutat sin utredning om mannens beteende i relation till unga kvinnor som han arbetat med. Mannen säger att han fått goda vitsord och tjänstgöringsbetyg från sin tidigare arbetsgivare.

– Jag tyckte helt enkelt att det var läge att vända blad och börja ett nytt kapitel i mitt liv. Jag hade många alternativ, men valde ändå en tjänst inom rörelsen då det är här jag känner mig hemma. Jag har ett starkt engagemang i frågorna och en mission jag vill fortsätta med, skriver han i ett meddelande till Accent.

Han vill i övrigt inte kommentera anklagelserna emot honom.

Att mannen fått en ny tjänst inom nykterhetsrörelsen har lett till en hel del upprördhet och diskussion i rörelsens Facebookgrupper. Mannens nya arbetsgivare var medveten om anklagelserna mot honom, men har inte upplevt det som ett problem.

– Hela vår styrelse var eniga. NBV gav oss ett anställningsintyg som var väldigt positivt. Vi ser på det som varit som ryktesspridning, ord står mot ord, och det finns ingen fakta om vad som inträffat. Jag har länge jobbat med den här killen och inte märkt några såna tendenser hos honom, säger ordföranden i den anställande organisationen.

Men det handlar ju ändå om vittnesmål från flera kvinnor som oberoende av varandra känt sig obekväma av hans beteende. Bör man inte lyssna på de vittnesmålen?
– Både kommunen där han jobbat som politiker och NBV har utrett detta utan att det lett till några juridiska påföljder. Så länge man inte är dömd har man rätt att visa vem man är.

Den anställde tog time-out från sin tjänst i slutet av september medan NBV, skulle genomföra en utredning av anklagelserna mot honom. NBV:s kommunikationschef Binaji Marouf vill inte kommentera innehållet i utredningen, men vidhåller att NBV:s rutiner kring den här typen av ärenden har fungerat bra.

– Vi anser att vi har agerat helt utifrån våra egna riktlinjer och tagit tag i detta från dag ett. Vi har gått till botten med detta och skapat oss en ordentlig bild av vad som hänt genom att lyssna på de berörda parterna, säger hon.

Skulle han vara välkommen tillbaka som anställd på NBV?
– Vi kommer inte svara på hur vi ställer oss till enskilda sökanden. Alla som söker jobb på NBV kommer bedömas i konkurrens med andra sökanden.

Time-outen föregicks av uppgifter om att mannen under sin tid på NBV ska ha sökt sexuella kontakter med kvinnor i ett ungdomsprojekt som han startat ett samarbete med.

– Det var exakt samma uppvaktande, samma historier och samma lögner som han drog för oss alla, sa kvinnan som drev projektet till Accent i september.

NBV och ungdomsprojektet hann bara genomföra ett arrangemang tillsammans innan man valde att avbryta samarbetet.

– Egentligen ville vi avsluta kontakten tidigare, men det var många inblandade. Ifall han kunde lura mig så ville jag inte ha honom i närheten av ungdomarna i projektet, säger kvinnan.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer