NBV

NBV-anställd på time-out efter anklagelser

En anställd vid NBV i södra Sverige har tills vidare blivit avstängd från sin tjänst. Orsaken är anklagelser om sexuella trakasserier.

I slutet av förra veckan publicerades uppgifter i media om att en anställd vid Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, tillika medlem i IOGT-NTO, 2016 kontaktat ett ungdomsprojekt i regionen. Efter att ett samarbete inletts ska de unga kvinnor som jobbat med projektet ha blivit kontaktade privat av mannen.

– Han kontaktade mig redan efter första gången vi träffats. Vi sågs en gång utanför jobbet, säger den kvinna som drev projektet till Accent.

Först blev hon intresserad, men förstod snart att mannens agerande följde ett mönster som flera andra kvinnor på projektet kunde vittna om. Hon säger att konversationerna snabbt gled in på sex. Han skrev liknande saker till flera unga kvinnor samtidigt, och fortsatte skriva även om de sa att de inte var intresserade.

– Det var exakt samma uppvaktande, samma historier och samma lögner som han drog för oss alla, säger hon, som även sett liknande konversationer som mannen haft med två andra unga kvinnor inom projektet.

NBV och ungdomsprojektet hann bara genomföra ett arrangemang tillsammans innan man valde att avbryta samarbetet.

– Egentligen ville vi avsluta kontakten tidigare, men det var många inblandade. Ifall han kunde lura mig så ville jag inte ha honom i närheten av ungdomarna i projektet, säger hon.

NBV har nu bett mannen ta en time-out från jobbet tills man kan gå till botten med vad som inträffat.

– Det är seriösa anklagelser som vi tar på fullaste allvar. Vi fick kännedom om det här i fredags och har jobbat med det sen dess, säger Binaji Marouf, kommunikationschef på NBV.

NBV ska nu prata med berörda parter för att bilda sig en egen uppfattning om vad som hänt.

– Vi jobbar utifrån en likabehandlingsplan och ett agerande som kränker någon är inte ok. Vårt arbete bygger på förtroende och det är något som vi värderar vi högt, säger Binaji Marouf.

Vid sidan av sin tjänst på NBV har mannen även varit engagerad i lokalpolitiken. Enligt uppgifter i media har det framkommit att flera kvinnliga kommuntjänstemän klagat på hans beteende. De menar att han uppvaktat dem intensivt och på ett ovälkommet sätt, bland annat på sociala medier. Uppvaktningen ledde till att kvinnorna kände sig obekväma med att jobba nära mannen, och kommunledningen kopplades in. Kommunen ska nu också utreda uppgifterna.

Mannen har konsekvent förnekat all kännedom om det han anklagats för i rollen som politiker. Kring anklagelserna om det som inträffat i hans roll som anställd på NBV har han ännu inte lämnat någon kommentar.

– Jag har ingen lust att kommentera det under tiden som en utredning pågår. Det är som det ser ut än så länge bara deras syn på saken som har fått framkomma. Det finns mycket jag hade kunnat säga kring det, men jag väljer att avstå, säger han till Accent.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer