Samarbete stärker distriktet


Krister Lundgren som är distriktsordförande i Gävleborg om läget just nu.

Hur ser medlemsutvecklingen ut i distriktet?
– Det är inte så bra. För några år sedan när vi tokvärvade och det var gratis att gå med hade vi ungefär 2 000 medlemmar sedan har vi gått ner till cirka 1 500.

Vad beror det på?
– Jag tror att det kan ha att göra med att många som gick med då bara skrev under för att det var gratis och sedan när det var dags att betala så gick de ur. Sedan värvar vi inte lika mycket nu längre heller. Vi försöker att få igång värvningen genom att exempelvis hålla utbildningar och sådant men det går trögt.

Berätta om något roligt som är på gång?
– Vi har byggt upp ett samarbete med länsstyrelsen och kommunerna i området som gör att IOGT-NTO syns i många sammanhang. Vår logga trycks på deras utskick när de gör kampanjer, det är en jättemöjlighet för oss.

– Sedan har vi något som kallas för Förebygg Gävleborg. Där samlar vi alla förebyggarmetoder som vi har i länet. Våra egna, polisens, kommunernas och så vidare. Dagen inleds med någon form av teater eller liknande sedan mynnar den ut i seminarier där de olika metoderna presenteras. Efterfrågan på att delta är jättestor och förra året fick jag säga nej till flera stycken som ville vara med.

– Härnäst ska vi satsa på att utveckla det här med studiecirklar och kopplingen till NBV. Det ska bli kul att ta bort den muren, vi ska vara ett och inte vara delade.

Vilka utmaningar står ni inför i distriktet?
– Vi vill försöka få ihop pengar till att anställa en utvecklingskonsulent. Det har vi velat i många år utan att lyckas.

Joanna Wågström

Mer från Accent