Saknad tema för Trafiknykterhetens dag på torsdag

På torsdag är det dags för årets Trafiknykterhetens dag, med en mängd aktiviteter runt om i landet. Temat den här gången är saknad.

Trafiknykterhetens dag infaller den sista torsdagen i september varje år. Ambitionen med dagen är att uppmärksamma dem som drabbats av rattfylleriolyckor och deras anhöriga.

– Runt om i Sverige så är det ljusmanifestationer mot rattfylleri och polisen kommer att ha extra blåskontroller, säger Pernilla Morrone, projektledare på Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, som är en av de organisationen som står bakom Trafiknykterhetens dag.

En nyhet för i år är att Årets trafikhjälte kommer att koras.

– Det sker på ett stort event på Strand hotell i Stockholm på kvällen. Tanken är att vi ska fortsätta med det varje år från och med nu.

En annan nyhet är att tavlan Angel av graffitikonstnären David Feucht kommer att auktioneras ut för att samla in pengar till sorgebearbetningskurser för personer som förlorat anhöriga i rattfylleriolyckor.

– Saknad är temat för i år, och det vill vi bland annat få fram med den här tavlan och med att vi handgripligen samlar in pengar så att så många som möjligt kan gå den här kursen, säger Pernilla Morrone.

På torsdag har även en kort informationsfilm, Inget extra liv, premiär. Den kommer sedan att visas under resten av hösten på SFs biografer, i MTVs kanaler och på SVTs Anslagstavlan.

– När Filmens regissör, Fredrik Davidsson, gick på Dramatiska institutet så förolyckades en klasskamrat till honom i en rattfylleriolycka, och då bestämde han sig för att någon gång göra en film om det.

Hur många som på något sätt kommer att ta del av Trafiknykterhetens dag vågar Pernilla Morrone inte spekulera i. Men för att engagera så många som möjligt har information kontinuerligt lagts upp på Facebooksidan Jag vill inte förlora vänner och familj_Kör inte full, som mer än 200 000 personer gillar.

– Bland annat så har folk ute i landet fått rösta fram Årets trafikhjälte via Facebook. Vi vill att folk ska vara aktiva och engagera sig, säger Pernilla Morrone.

Jenny Stadigs

Mer från Accent