Alkohol

Så synliggör IOGT-NTO-rörelsen våldet mot kvinnor

I Bosnien–Hercegovina stödjer IOGT-NTO-rörelsen en teaterföreställning som synliggör det utbredda våldet mot kvinnor. I fjol bjöds gruppen in till FN:s Kvinnokommissions möte för att diskutera sambandet mellan alkohol och kvinnovåld.

Just nu pågår en FN-kampanj som uppmärksammar våldet mot flickor och kvinnor i världen. Kampanjen 16 days of activism startade den 25 november och pågår till den 10 december.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har 35 procent av världens kvinnor utsatts för antingen fysiskt och/eller sexuellt våld från någon annan än sin partner, någon gång under sitt liv. Alkoholkonsumtion är en starkt bidragande faktor. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är 55 procent av gärnings-personerna vid sexualbrott (i Sverige) påverkade av alkohol eller någon annan drog.

I Bosnien-Hercegovina är våld mot kvinnor i nära relationer vanligt – men få brott anmäls. I pjäsen Hidden Shadows dras det dolda våldet fram i rampljuset.

En man och en kvinna står mitt på scenen. Hon har nyss fått blommor av honom, vacker musik spelas ur högtalarna. Paret kramas, de ser kära och lyckliga ut. Men så plötsligt förändras något i mannens ansiktsuttryck. Han trycker kvinnan ifrån sig, stirrar på henne och knuffar henne hårt. Slår, sparkar, tar stryptag – i luften – men på andra sidan scenen påverkas kvinnans kropp av mannens rörelser. Hon lyfts upp från marken, kastas åt sidan, kravlar till slut upp på en stol. Andas högt, kämpandes.

– Den här scenen kallar vi smekmånaden. Det är en speciell term när man pratar om könsbaserat våld. Allt är lugnt och bra när mannen försöker gottgöra vad han gjort. Men sen börjar allt om, berättar Matej Baškarad, som spelar den manliga huvudrollen i dokumentärteatern Hidden Shadows, i en paus i repetitionen.

Föreställningen kom till som en reaktion på den forskning som visar att bara fem procent av våldsbrott mot kvinnor i nära relationer rapporteras till polisen i Bosnien-Hercegovina. Nu har projektet, som får stöd av IOGT-NTO-rörelsen, tagit sig hela vägen till FN i New York.

– Vi började fundera på vad vi kunde göra, säger Adis Arnautovic, manager för IOGT-NTO:s partnerorganisation CEM som står bakom projektet.

Först tänkte de göra broschyrer eller arrangera seminarier, men så tänkte de ett steg till och kom på att de i stället ville skapa en teaterföreställning. Det visade sig vara en väldigt lyckad idé. Från början var Hidden Shadows tänkt att vara ett mindre lokalt projekt i staden Travnik, där CEM:s huvudkontor finns. Men nu är det tredje året som föreställningen sätts upp, och den har spelats på flera platser i både Bosnien-Hercegovina och i grannlandet Serbien.

Förra året bjöd UN Women in gruppen till FN:s Kvinnokommissions årliga möte i New York för att presentera projektet och prata om hur alkohol påverkar våld mot kvinnor. Eventet var så populärt att åhörare fick sitta på golvet för att få plats.
– Pjäsen har gett oss många nya kontakter, så den har betytt mycket och gjort oss mer kända som organisation, konstaterar Adis Arnautovic.

Läs hela reportaget i Accent nr 9–10, som kommer ut den 16 december.

Fotnot: CEM står för Centar za edukaciju mladih, vilket betyder ungefär Centrum för ungdomspedagogik eller centrum för ungdomars utbildning.

Mer från Accent