Cannabisdebatt

Så punktmarkeras cannabis-motståndare

Narkotikapoliser och Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, punktmarkeras i sociala medier av legaliseringsaktivister. Även företrädare för IOGT-NTO har hamnat i skottgluggen.

Kampen för legalisering av cannabis drivs framför allt av medlemmar i gruppen AKC, Avkriminalisera cannabis, skriver Svt opinion, som intervjuat nätaktivisten ”Chen Nung”. 

– Vi vill få motståndarna att framstå som dinosaurier som inte kan tänka själva. För mig handlar det om att det ska vara jobbigt att vara narkotikapolis och slänga ur sig propaganda, de ska tänka sig för och det tror jag att våra kampanjer framkallar, säger han till Svt.

Ett tillvägagångssätt gruppen använder sig av är att tillhandahålla standardiserade argument som deras sympatisörer kan skicka vidare via Twitter.

Pierre Andersson, tillförordnad chef för IOGT-NTO:s internationella avdelning säger att han i stort sett slutat att diskutera narkotikapolitik på Twitter.

– Jag tycker själv att jag har ansträngt mig för att ta debatten på ett schysst och ärligt sätt, men när man ständigt blir medvetet misstolkad, felciterad och när folk klistrar etiketter och åsikter på en som inte stämmer, till slut orkar man inte. Men att säga att jag har blivit punktmarkerad är väl att ta i, det handlar om några få individer som har ett gäng ivriga påhejare kring sig, säger han till Accent.

Han gör bedömningen att drogaktivisterna på sociala medier inte är så många, men i gengäld väldigt ihärdiga.

– Förespråkarna för legalisering av cannabis eller annan narkotika som syns på sociala medier är inte särskilt många, men de är väldigt ihärdiga och envisa. De ger sken av att vara väldigt pålästa, men väljer väldigt selektivt vilka studier de hänvisar till och är inte alltid särskilt ärliga i sin debatteknik. 

Han framhåller att fenomenet inte begränsar sig till narkotikadebatten.

– Det är ju en del av ett bredare och större problem med samtalsklimatet i samhället, och i synnerhet på sociala medier. Jag tycker att det är oerhört synd att det är så, för vi skulle verkligen behöva ha en sansad och framåtsyftande diskussion kring till exempel narkotikapolitik, säger Pierre Andersson.

Mer från Accent