Cannabislegalisering

Republikaner vill avkriminalisera cannabis

Republikanerna vill införa liknande regler för cannabis som för alkohol.

Republikanerna i representanthuset presenterade förra veckan ett lagförslag för att avkriminalisera cannabis på federal nivå, och införa liknande regler som för alkohol rapporterar Reuters.

Delegat Nancy Mace från South Carolina kallar förslaget för en kompromiss som saknar den hårda reglering som tidigare lagstiftare, även demokrater, föreslagit.

I 18 amerikanska stater är det idag tillåtet att använda cannabis för vuxna medborgare, och i 36 stater är medicinsk cannabis tillåten. Trots det är cannabis fortfarande olagligt på federal nivå, vilket avskräcker banker och investerare från att engagera sig i företag som säljer cannabisprodukter.

– Lagen skulle innebära ett stöd för företagen, särskilt för små företag, vilket är mycket viktigt. Får vi igenom lagen kan företagen bli legala och reglerade, precis som alkoholföretagen, sa Nancy Mace, under en presskonferens.

Enligt förslaget, kallat States Reform Act, ska cannabis tas bort ur narkotikalagen, Controlled Substances Act. En åldersgräns på 21 år för bruk av cannabis, med undantag för medicinsk marijuana, föreslås. Den federala lagen ska fortfarande tillåta stater att ha egen lagstiftning för cannabis, även när det gäller förbud för försäljning och bruk inom statens gränser.

Om lagen antas blir det möjligt att handla med drogen över delstatsgränserna, något som inte är tillåtet idag.

Förslaget skiljer sig på flera viktiga punkter från den som demokraterna i senaten presenterade i juli i år. Bland annat föreslås 3 procents moms på cannabis jämfört med demokraternas förslag på 25 procent.

Mer från Accent