Rekordbeslag av heroin i Pakistan

DRUGNEWS. Pakistan har gjort sitt hittills största heroinbeslag. Anti-narkotikastyrkan ANF hittade vid razzior sammanlagt 375 kilo heroin och fem personer greps.

I måndags upptäcktes först 108 kilo heroin förpackat i tändsticksaskar i en container i hamnstaden Quaid Abad vid Arabiska havet. Därefter i en uppföljande razzia i en by utanför staden hittades ytterligare 267 kilo heroin.

– Vi har gripit fem personer och vid förhör har de erkänt att de varit inblandade i heroinsmuggling under lång tid, säger en talesperson för anti-narkotikastyrkan till nyhetsbyrån AFP.

Heroinet hade smugglats från grannlandet Afghanistan över gränsen till provinsen Khyber Pakhtunkhwa i nordvästra Pakistan och därifrån vidare till hamnstaden för vidare export till världsmarknaden.

Värdet av beslaget beräknas till motsvarande 12 miljoner kronor på inhemska missbruksmarknaden och cirka 300 miljoner kronor i västvärlden. Pakistan med 176 miljoner invånare har officiellt över fyra miljoner missbrukare.

• Opium (bas för heroin) odlas i Afghanistan och gränsområden till Pakistan – som talibaner och al Qaida-nätverk ofta kontrollerar. Pakistan har en 250 mil lång gräns mot Afghanistan som förser världen med över 90 procent av allt heroin. Narkotikahandel utgör viktiga intäkter för terrorgrupper.

Drugnews/BC

Mer från Accent