Plan mot alkohol och arenavåld

DRUGNEWS. Hårdare koll av alkoholservering och bråk och skyndsammare agerande av polis och åklagare mot gärningspersoner. Det blir nya verktyg mot våldet kring idrottsarenor i Stockholms län i vår.

Den 6 april ska antivåldprojektet ”Gemensam strategi mot våld inom fotboll och ishockey” träffas för att spika en handlingsplan för Stockholmsområdets sportarenor, rapporterar Svenska Dagbladet.

Där ingår kommuner, polisen, åklagaremyndigheten, länsstyrelsen, krogar, storklubbar och arenornas säkerhetschefer.

En av punkterna blir hur alkoholtillstånden för krogar på arenorna ska hanteras. Underlag är länsstyrelsernas kritiska rapporter i storstadslänen. Där beskrivs exempelvis bråk på arenakrogar, att berusade besökare serveras alkohol och öl tas med upp på läktare.

Polisen vill stävja våldet inom idrotten med bland annat mer restriktiv servering vid högriskmatcher, eller alternativt helt förbjuda alkoholkonsumtion på läktarna.

– Vi tycker inte att man ska ha ölförsäljning och match samtidigt, vi kan inte förstå varför det måstre finnas, säger Hans Löfdahl, gruppchef för supporterpoliserna i Stockholm, till SvD.

Högriskmatcher bara på dagtid under helger och förhindra sen ankomst för publiken till matcher är några förslag för att minska bråk.
Andra är bättre teknisk övervakning, identifiering av ordningsstörare, utbildning av ordningsvakter, stöd till föräldrar med ungdomar i riskzonen och förarrangemang för att minska aggressiv stämning före matcherna.

• Ett problem är att flera elitklubbar idag blivit beroende av intäkter från dryckesmärken och alkoholförsäljning på arenor. En etisk fråga om idrott och alkohol som bland annat diskuteras inom Riksidrottsförbundet.

Drugnews/SL

Mer från Accent