Alkoholfritt

Partypatrullen kollar alkoholfritt utbud

IOGT-NTO Östergötlands Partypatruller tar tempen på det alkoholfria utbudet på restauranger och barer i Linköping. Nu har initiativet blivit IQ-certifierat, liksom Sober bar.

Oannonserade besöker partypatrullerna restauranger och barer för att granska det alkoholfria utbudet. De beställer ofta både mat och dryck, diskuterar sedan sortiment och bemötande. Därefter betygsätter de och utvärderar, för att sedan lämna över sina reflektioner till restaurangen.

–Vi försöker att presentera allt på ett positivt och lättsamt sätt, inte genom att vara gnälliga och klagande. Men grundsyftet är allvarligt; att verkligen påverka och få till ett större utbud av alkoholfria drycker, säger Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande IOGT-NTO Östergötland.

Partypatrullerna är öppna för den som än vill hjälpa till, men hittills har de varit ungefär tio personer som gått ut ihop i olika konstellationer. Idén kom till 2016. Sedan dess säger Jan-Ove Ragnarsson att de har hunnit betygsätta cirka fem-tio ställen per år, framförallt i Linköping. Men nu vill partypatrullerna öka takten.

– Vi laddar om för att växla upp.  Exempelvis planerar vi att genomföra mer systematiska undersökningar, där vi skickar ut enkäter till restauranger och synar menyer på webben. Eller så kan man göra barrundor, där man betar av fem eller tio barer på en kväll. Vi vill helt enkelt jobba på bredare front, säger han.

IOGT-NTO:s partypatrull på uppdrag. Foto: Jan-Ove Ragnarsson

Uppväxlingen beror dels på att tiden är mogen, och dels på att de nyligen blivit uppmärksammade av Systembolagets fristående dotterbolag; IQ. Att bli ett IQ-certifierat projekt innebär att partypatrullerna blir en del av deras idébank, där IQ samlar konkreta initiativ i Sverige som förebygger eller minskar problem kopplat till alkohol.

– De spårade upp oss, vilket vi tycker var fränt. Detsamma gäller även Soberbar, en alkoholfri bar vi har arrangerat på festivaler i Östergötland. Att bli uppmärksammade på det sättet har varit jättekul och vi är stolta, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Bemötandet på restauranger och barer i Linköping har varierat kraftigt när partypatrullerna har efterfrågat alkoholfritt.

– Det är hela skalan, från inget alternativ alls, till en restaurang som hade sju-åtta sorters alkoholfria öl. Det var ändå ganska imponerande, säger Jan-Ove Ragnarsson.

På ett ställe hade en restaurang till och med profilerat sig med alkoholfritt utbud på skyltar utanför lokalen. I ett annat fall lämnade partypatrullen restaurangen utan att beställa, eftersom att inga vettiga dryckesalternativ kunde erbjudas.

– Ofta blir bartenders inspirerade, ibland blir det stora suckar. Det handlar ju inte om att det inte finns ingredienser, allt finns redan i en bar för att kunna göra alkoholfria, kreativa och roliga drinkar. Mycket handlar om rätt bemötande och att bartendern har fantasi samt att också alkoholfria drinkar profileras på drinkmenyn, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Han tror att besöken haft positiv effekt och de har till och med sett exempel på när alkoholfria drinkar dykt upp på menyn efter deras besök.

Hittills har inget uteställe fått högsta betyg – en trea, men Jan-Ove Ragnarsson tror att det kommer så småningom, eftersom allt fler efterfrågar alkoholfritt och det dessutom finns ett allt större sortiment att köpa in. Han menar att IOGT-NTO:s medlemmar kan spela en viktig roll i att driva utvecklingen framåt. Därför har partypatrullen ordnat en facebooksida och informationsmaterial för att fler ska kunna vara med – från hela landet.

– Medlemmar i IOGT-NTO skulle kunna bidra till denna enkla insats, genom att några gånger om året sätta betyg med lite ringar på ett papper. Det vore ett spännande sätt att vidga engagemanget inom organisationen. Om många gjorde det, skulle vi kunna få stort genomslag – dessutom har vi väldigt roligt samtidigt som vi gör skillnad.

Mer från Accent