Regleringen av receptbelagda opioider har minskat i Indien. Det får flera kända amerikanska läkemedelsföretag att, efter flera decenniers ihärdig lobbyverksamhet, flockas på den stora marknaden. Det rapporterar The Guardian i en reportageserie om opioidberoendet i ett av världens befolkningsrikaste länder.
The Guardian beskriver bland annat hur amerikanska företagens lobbyverksamhet framförallt riktat sig till läkare inom den palliativa vården, där landets välvilliga förespråkare desperat söker hjälp till sina patienters akuta smärta.
Men opioiderna når även den svarta marknaden och en växande del av befolkningen fastnar i ett svårt beroende. Att Indiens vårdsystem är en sådan enorm apparat och dessutom kontantdriven, bidrar till svårigheter med tillsyn och kontroll av opioiderna.
Beroendeframkallande tramadol, skulle kunna leda till en opioidkris likt den i USA även i Indien, rapporterar tidningen. Det smärtlindrande tramadolet blev tillgängligt i Indien i början av 1990-talet då läkemedelsproducenter gjorde reklam för läkemedlet som mindre beroendeframkallande än andra smärtstillande medel – ofta med hänvisning till studier som industrin själv finansierat.
Därför har tramadolet frodats i landet. Till skillnad från morfin, fentanyl och andra smärtstillande medel har den indiska regeringen endast satt få begränsningar för försäljningen. Men i fjol kom rapporter om missbruk i delstaten Punjab och rapporter om olaglig indisk tramadol som såldes till Boko Haram i Nigeria, samt på andra håll i Afrika. Då skärptes indiska tillsynsmyndigheters kontroller något. Till och med på Minimaria i Göteborg pratade man förra året om det indiska tramadolet när Accent var på besök.
De amerikanska läkemedelsjättarnas påverkan syns i landet. I oktober 2018 publicerades bland annat en artikel i tidskriften Journal of Pain Research av smärtspecialister från sju asiatiska länder, inklusive tre från inflytelserika sjukhus i Indien. De skrev bland annat att ”om tramadol skulle bli mer reglerat skulle standarden för smärtbehandling i regionen försämras”.
Artikeln finansierades bland annat av ett tyskt företag som tecknat avtal med Mundipharma för att marknadsföra och distribuera en tramadolprodukt i Kina. Artikelns författare hade dessutom fått konsultavgifter från välkända företag som Pfizer, Johnson & Johnson och Mundipharma; ett nätverk av företag som kontrolleras av familjen Sackler, ägare av Connecticut-baserade Purdue Pharma.
Läkemedelsförsäljare i Indien vittnar om att amerikanska producenter rutinmässigt ger säljrepresentanter pengar, så att de kan erbjuda läkare kontanter eller exklusiva gåvor för att skriva ut recept på läkemedlet de säljer. Företagen kan också sponsra indiska läkare så att de kan bo utomlands och studera, för att på så sätt kringgå marknadsföringsprocessen.
I ett skriftligt uttalande till tidningen försvarar sig företaget Modi-Mundipharma i New Delhi med att opioider spelar en viktig roll för svår smärthantering och att det är viktigt att de erkänns av hälsomyndigheter som betydande terapeutiska alternativ. Men man skriver också att ”de måste ordineras, övervakas och granskas på lämpligt sätt för att minimera riskerna för missbruk”.