cannabis

Olika syn på cannabispolitiken i Norden

Finns det en nordisk samsyn kring cannabis? När Nordens välfärdscenter och Popnad bjöd in till debatt blev det tydligt att åsikterna är delade.

I debatten, som refereras av Popnad, deltog Helgi Gunnlaugsson, professor i sociologi vid Háskóli Íslands, Karin Rantala, utbildningsplanerare på föreningen EHYT (Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete), Paul Larsson, professor vid norska Politihøgskolen och Per Ole Träskman, professor emeritus vid Lunds universitet.

Under seminariet What’s the Nordic way concerning cannabis? var en av huvudfrågorna om det finns en nordisk samsyn då det gäller cannabis samt om det är legalisering, avkrimanlisering av eget bruk och innehav eller straff som gäller i Norden i framtiden?

Per Ole Träskman, som jobbat i Finland, Sverige och Danmark, och är bosatt i Danmark sedan 25 år, menar att Sverige avviker:

– I Sverige är man inte intresserad av så mycket annat än av straff och kontroll, det har kanske ändrats lite, men Sverige avviker från de övriga nordiska länderna i det här avseendet. Man vill ha ett drogfritt samhälle och förespråkar nolltolerans.

Han fick medhåll av Karin Rantala:

– De flesta nordiska länder går mot avkriminalisering av cannabis, det tror jag, men Sverige är helt klart ett undantag.

Paul Larsen anser att cannabis bör legaliseras, men försäljningen ska regleras:

– Cannabis ska vara legaliserad, men reglerad, och det borde vi diskutera, hur vi ska reglera den. Jag gillar det nordiska sättet att reglera, jag gillar Systembolaget till exempel. Det finns såklart en viss positiv effekt av straff, till exempel hur mycket droger som är tillgängliga i samhället, men den positiva effekten är ganska begränsad.

Helgi Gunnlaugsson påpekade att Island håller ögonen främst på Sverige:

– Island ser på de andra nordiska länderna, mycket på Sverige och det drogfria samhället, kanske mindre på Danmark. Diskussioner om reformer och alternativ kan förekomma, men när det kommer till kritan, till regering och riksdag, då finns det ingen vilja att liberalisera. Island kommer inte att legalisera cannabis om inte de andra nordiska länderna gör det först.

Fotnot: Popnad är en vetenskaplig webbplats för forskning inom alkohol- och drogområdet, och är en del av Nordens Välfärdscenter.

Mer från Accent