Undersökning

Okej att bli berusad framför barnen anser var tredje pappa

31 procent av pappor med barn under 18 år anser att det är okej att bli berusad framför sina barn, enligt en ny undersökning. 15 procent av mammorna har samma åsikt.

Sammantaget anser 23 procent av föräldrar med barn under 18 år att det är okej att bli berusad framför barn, bara man har koll på situationen, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Sven Andréasson, professor i social medicin vid Karolinska institutet, är ungefär samma andel av småbarnsföräldrarna högkonsumenter av alkohol. Han tycker att undersökningens resultat är oroande.

Även Carina Ohlsson, förbundsordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, oroas av att så många föräldrar tycker att det är okej att bli berusad framför barnen.

– Vi vet av erfarenhet att våld ofta eskalerar i omfattning och grovhet när det sker under inverkan av alkohol, säger hon till Svenska Dagbladet.

Opinionsmätningen har gjorts av undersökningsföretaget Yougov, som på uppdrag av försäkringsbolaget If frågat 1 665 personer med barn upp till 17 år vad de tycker om att bli berusad framför barn.

Jenny Stadigs

Mer från Accent