Norge

Norske hälsoministern vill tillåta rökheroin

Jonas Gahr Støre, hälsominister i Norge, vill tillåta rökheroin för att få narkomaner att byta sprutor mot rökning.

− Rökning av heroin har jag tänkt säga ja till, och det får jag regeringen med på, säger Jonas Gahr Støre i en intervju i dagens nummer av gatumagasinet Erlik.

Enligt norska Dagsavisen hoppas han att narkomanerna ska byta sprutor mot rökning om det blir lagligt att röka heroin. Syftet är att minska antalet dödsfall av överdoser.

Får han som han vill, och utredningar och remisser går hans väg kan det innebära att det blir tillåtet att röka heroin redan nästa år.

Enligt Statens institutt for rusmiddelsforskning, SIRUS, finns över 10 000 sprutnarkomaner i Norge. De flesta använder heroin, som kan orsaka andningsförlamning och död. Under 2011 dog 294 personer av överdoser i Norge, enligt Dagsavisen.

− Antalet överdosfall är för stort, jag anser att det är en skam för Norge. Hur man tar drogen påverkar risken. Min åsikt är att vi bör öppna för att låta folk röka heroin, eftersom injektionsmissbruk är så mycket farligare, säger Jonas Gahr Støre till Dagsavisen.

Han understryker att det inte är att rekommendera att börja röka heroin, men för de tyngsta missbrukarna är det ett bättre alternativ. Färre sprutor skulle också minska smittorisken för hepatit C och HIV enligt Jonas Gahr Støre.

Hur det ska fungera i praktiken säger han är upp till kommunerna, men han kan tänka sig att man ska kunna arrangera speciella rökrum.

I Oslo har narkomaner i flera år kunnat få folie avsedd för heroinrökning.

Förslaget är ett steg mot en mer liberal narkotikapolitik. Dock inte lika liberal som det förslag som lades fram av Thorvald Stoltenberg föreslog 2010 där legalförskrivning av heroin var ett av förslagen.

− Nej, där är jag inte än. Jag har hört av några brukare och en del som arbetar med missbrukare att det anser det vara en lösning att använda heroin i medicinsk behandling, men jag har inga signaler om att regeringen skulle ändra sin politik. Genom att tillåta rökning visar vi att vi inte är dogmatiska eller ideologiskt bundna, säger Jonas Gahr Støre.

Den 7 mars ska regeringen fatta beslut om förslaget.

Fotnot:  Enligt forskningsregistret Toxreg var det i Sverige 143 personer vars död orsakades av heroin, varav 39 av överdos under 2011.

Mer från Accent