Politik

”För mycket alkohol på jobbfester”

Fler än hälften känner att de förväntas dricka i jobbsammanhang och sju av tio har varit med om sådana tillfällen då det druckits för mycket.

Åtta av tio anser inte att alkohol är en viktig ingrediens för sammanhållningen på jobbet. Ändå känner drygt hälften av de tillfrågade att de förväntas dricka alkohol och tjugo procent har druckit eller har druckit mer än de tänkt, för att passa in. Det visar en ny undersökning som IQ låtit TNS-Sifo göra bland 2023 hel- och deltidsanställda i Sverige.

Sju av tio, 68 procent, har varit på en jobbrelaterad tillställning där de tycker att det druckits för mycket alkohol och fler än hälften känner att de förväntas dricka i jobbsammanhang. Sex av tio har dessutom haft en arbetskamrat som dricker för mycket.

– Som arbetsgivare borde man kanske fundera över om inte alkoholen fått för ta för stor plats när man ska göra något trevligt med jobbet. Vi ser att det finns en alkoholkultur som blir extra stark vid vissa tillfällen. Dit hör julfesten. Det är tänkvärt att så många som 55 procent känner en förväntan på sig att dricka alkohol, samtidigt som åtta av tio inte alls tycker att det behövs för att skapa team-känsla, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Konsekvenserna av drickandet i samband med jobbfester kan bli stora.

– För en person som dricker för mycket blir det en pressad situation. Som arbetsgivare skapar man inte bra förutsättningar för sin kollega, säger han.

Han tycker att fokus borde flyttas från alkoholen till att man gör någon kul aktivitet tillsammans.

– Jag vill inte säga att alla ska gå ut och spela boule. Det finns ingen aktivitet som passar alla arbetsplatser. Istället tycker jag att det är viktigt att ta reda på vad gruppen egentligen vill göra. Det kanske är att äta ett traditionellt julbord, men då gärna med fokus på maten och inte på alkoholen, säger Magnus Jägerskog.

Magnus Jägerskog har tre råd till arbetsgivare inför julfestligheterna:

  1. Sätt inte alkoholen i fokus.
  2. Föregå med gott exempel. Många har varit med om att kollegor druckit för mycket på jobbfester. Det är inte bra om chefen är en av dem.
  3. Ge aldrig bort alkohol i gåva.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer