Ministern: "Bryggarna helt oseriösa"

Lagom till expertkonferensen om alkohol i Stockholm i dagarna publicerar Sveriges Bryggerier en helsidesannons i Dagens Nyheter med rubriken ”Svensk alkoholpolitik inte så effektiv som vi tror”. Folkhälsominister Maria Larsson menar att bryggarna ljuger.

– Jag är inte förvånad över att se annonsen. De har gjort likadant varje gång alkoholfrågan varit aktuell på det här sättet, säger Maria Larsson.

Argumentationen i annonsen bygger på en rapport som europeiska bryggareföreningen beställt av Handelns Utredningsinstitut. Där hävdas bland annat att Sverige inte har en lägre alkoholkonsumtion än övriga Europa, trots de höga skatterna.

– Det är trist att bryggarna inte kan hålla sig till fakta, säger Maria Larsson. De är helt oseriösa i sin argumentation, det de säger är inte sant.

Enligt EU-studien ”Alcohol in Europe” är det bara i Malta man dricker mindre alkohol än i Sverige. Då är såväl den legala som den illegala alkoholen inräknad.

Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier, säger att ett av skälen till annonsen är att de inte får komma till tals på expertkonferensen. I en kommentar på Sveriges Bryggeriers webbplats skriver hon:

”Sveriges Bryggerier eller Brewers of Europe kommer nämligen inte alls till tals under de två expertdagarna som hålls på Norra Latin under folkhälsominister Maria Larssons ledning och som en del av EU-ordförandeskapet. Det gör IOGT-NTO och andra lobbygrupper som har som mål att förbjuda alkohol i samhället, bannlysa all marknadsföring av alkohol och som dessutom menar att alkohol är lika farligt som tobak. Därför köper vi oss en annonsplats.”

– Jag skulle gärna ha sett att man presenterar båda sidor av saken, säger Cecilia Giertta till Accent. Under den här konferensen finns inga företrädare från industrin varken som föreläsare eller i panelerna. Det finns många experter även hos industrin och det är synd att frågorna blir så ensidigt belysta.

Hur ser du på att industrin har ett vinstintresse i frågorna, vore det verkligen rimligt att låta er sitta med?

– I så fall har alla ett vinstintresse i de här frågorna. Vi har ett gemensamt intresse av att minska missbruket av alkohol.

Vad tycker du om att ministern kallar era argument för ”helt oseriösa”?

– Det är svårt för mig att kommentera något som hon sagt till en tidning så jag avstår. Men jag vill gärna inbjuda ministern till en dialog om detta.

Pierre Andersson

Not:

Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO, skriver om annonsen här.

IOGT-NTO bemöter argumenten i annonsen här.

Sveriges Bryggeriers pressmeddelande finns här.

(Artikeln uppdaterad och kompletterad 22 september kl 11.)

Mer från Accent