Mindre narkotika på svenska fängelser

DRUGNEWS. Missbruk av narkotika minskar på svenska fängelser. Det menar Kriminalvården sedan bara nio positiva prov hittats efter att 700 interner drogtestats.

Utvecklingen är intressant. Särskilt mot bakgrund av att en majoritet av de människor som döms till fängelsestraff har drogproblem.

Ett par anstalters redovisning saknas ännu av de oanmälda kontroller i den nationella screeningen som gjordes i våras, men å andra sidan hittades inga positiva prov alls på fängelser med högst säkerhetsklass.

– Vår uppfattning är att vi förmodligen aldrig har haft så lite narkotika på svenska fängelser som vi har nu, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvården, till SR Ekot.

Enligt Isaksson så har det gjort tillvaron mer trygg och stabil inne på anstalterna.

Några förklaringar är att det blivit svårare att smuggla in narkotika på fängelser. Personalen gör fler visiteringar, drogtester och kontrollerar mer de intagnas celler. Särskilt efter besök och permissioner.

Samtidigt erbjuds fler intagna missbrukarvård – förutom en dominerande 12-stegsbehandling prövas även läkemedelsassisterad behandling med metadon/Subutex för opiatberoende och centralstimulantia vid neuropsykiatriska diagnoser såsom ADHD.

Drugnews/SL

Mer från Accent